Felbérelt tolvajok „röptetik” a méheket (Kisalföld)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. október 16. - A méhészek kétharmada szerelt már fel azonosító csipeket a kaptárokra. Az ellopott mézgyűjtőket azonban csak egy-egy ellenőrzéskor, elektronikus leolvasáskor lehet megtalálni. Milliós károkat okoznak egy-egy gazdának megyénkben is a méhtolvajok: a napokban Dunakilitin több milliót érő kaptárokat, méhcsaládokat loptak el. A méhészek szervezett bűnözői körről beszélnek, csipet szereltek fel a kaptafáikra és demonstráltak.
Győrből, Tétről, Mosonmagyaróvárról, Csornáról, Kapuvárról és Kisbodakról is érkeztek tüntetők arra a minapi demonstrációra, melyen a (mintegy tizenegyezer tagú) Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a méhlopások ellen tiltakozott. Varga Tamás kisbodaki méhész, megyei szaktanácsadó elmondta: évek óta gondot okoznak a tolvajok, ám ez az utóbbi időben felerősödött.
„Nem túlzás, a szervezett bűnözői kör is megjelent már ezekben az ügyekben. Akadnak megrendelők, akik méheket akarnak venni, s megkeresik ezeket a tolvajokat. A lopások éjjel történnek, hisz napközben szorgoskodnak a rovarok, éjjel zárjuk be őket. A szakmához valamelyest értő kezek - hisz a lekötés, a szellőztetés technikáját ismerni kell - biciklivel, utánfutóval vagy akár traktorral, kisebb teherautóval érkeznek az éj leple alatt az erdőbe. Tíz-tizenöt kilométerrel arrébb pihentetik a
kaptárokat, majd több megyével arrébb értékesítik ezeket. Nehezen tetten érhetőek, senki sem ismeri őket, így a felderítésük sem egyszerű. Akadt olyan gazda, akinek egy éjszaka alatt száz méhcsaládját lopták el a »pofátlan« tettesek úgy, hogy a teherkocsi kétszer fordult ugyanarról a helyről. Sokszor milliós kárt is okoznak. Nekem 2-3 évvel ezelőtt tűntek el méheim: azóta sem lett meg az elkövető" - mondta.
Egy mihályi méhész kálváriája is tanulságos. Két éve neki is ellopták a méheit: feljelentést tett, ám nem lett meg az elkövető, így lezárták a nyomozást. A napokban Dunakilitin egy méhésznek 2,5 milliót érő kaptárait, méhcsaládjait lopták el.
„Idén tavasszal az erdőben megtalálta monogrammal ellátott, bélyegzett kereteit. A rendőrök lefoglalták a kaptárokat, házkutatást végeztek a két
gyanús »méhésznél«. Végül ezen illetők azt mondták, hogy az út szélén találták a méheket: mivel nem lehetett a lopást bizonyítani, megszüntették az eljárást. De egy környei esetből is lehet okulni: egy károsultnak 60 méhcsaládját vitték el, s miután két év múlva megtalálta a kaptárait, a bíróságon most neki kell bizonyítania, hogy a kaptárakban lévő méhek is az ő tulajdonai - mondta Varga Tamás.    
Az OMME most alapot hozna létre a felderítésben segédkező rendőrök jutalmazására. CSÉFALVAY ATTILA



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.