Eurómilliók a méhészeteknek (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. január 24. - Összesen négymillió eurós támogatásra pályázhatnak 2011 és 2013 között a magyar méhészetek. Ez negyedével nagyobb összeg, mint amennyi az előző három évben rendelkezésre állt.
Nagyon rossz évet zártak tavaly a méhészetek, mert kevés volt a fehérjét adó virágpor és a nektár, így nem volt, ami erősítette volna a méhek immunrendszerét. Emiatt a méhek kevésbé tudtak ellenállni a betegségeknek - magyarázta a hazai méztermelés drámai visszaesésének okát Petrus Lajos, a Kaposvári Egyetemen tartott 13. dunántúli méhésztalálkozó házigazdája. A kaposvári és a város környéki méhészegyesület elnöke lapunknak úgy fogalmazott: az egyre aggasztóbb klímaváltozás ellenére is gyarapodik a méhészek száma, igaz, sokan nem tudják, hogy mibe vágnak bele. - Az áruházak polcain alig találunk mézet, eközben viszont egyes megyékben, például a Somoggyal szomszédos Zalában riasztó méreteket ölt a méhcsaládok megrendelésre történő lopása, és országszerte leküzdhetetlenül támad az atka - sorolta az ágazat gondjait a kaposvári elnök.
- Közösségi és hazai forrásból együttesen négymillió eurót kap 2011 és 2013 között a magyar méhészet, 25 százalékkal többet, mint 2008 és 2010 között. Ez az évenkénti 1,2 milliárd forint szolgál majd a nemzeti veszteség ellensúlyozására is - hangzott el Bögréné Bodrogi Gabriella előadásában. A vidékfejlesztési tárca főosztályvezetője részletesen szólt azokról a bizottsági ülési témákról, amelyek hazánk uniós elnökségének végére előreláthatólag állásfoglalásokban jelölik ki a közösséghez tartozó országok méztermelésének, méhészeteinek jövőjét. Ugyancsak hangsúlyos helyet kaptak a főosztályvezető előadásában a méhek betegségeivel kapcsolatos kérdések is. Kitért a kívülról jövő, az ágazat által egzotikusnak nevezett betegségekkel szembeni védekezés kiemelt jelentőségére, a méhészetbe új szereplőként belevágó vállalkozók szakmai felkészültségének fontosságára és a klímaváltozáshoz való hatékony alkalmazkodásra.
- Elengedhetetlen, hogy közösségi szinten történjék meg a méh-betegségek gyógyszereinek vizsgálata, engedélyezése, ellenőrzése is. Szabályozásra várnak a szermaradványokkal és a növényvédő szerekkel kapcsolatos kérdések, és el kell készíteni a tiltott szerek listáját. Elengedhetetlen annak a vizsgálata is, hogy milyen hatással van a méhek-re a genetikailag megváltozott környezet, és miként pótolhatók a számukra nélkülözhetetlen, kiirtott gyomnövények - sorolta a tennivalókat Bögréné Bodrogi Gabriella. A főosztályvezető végezetül kijelentette: a közösségi vitaanyag megtárgyalása természetesen nem történhet meg az ágazat háta mögött, legjobban felkészült méhészek, illetve társadalmi szervezeteik képviselőinek aktív részvétele nélkül. Gulyás J. Attila


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.