Egyik megyei méhésznél sem találtak hibát a mézellenőrök (Tolnai Népújság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. január 20. - Január közepén befejeződött az országos mézellenőrzés. Összesen 119 méhészetet, kereskedőt kerestek fel a hatóságok, Tolna megyében kilenc méhésznél jártak - tájékoztatta lapunkat dr. Maróthy Zsuzsa, a megyei állat- és élelmiszer-ellenőrzési igazgatóság higiénikusa. Az országos ellenőrzés közvetlen előzménye, hogy az egyik Zala megyei cégnél olyan mézet találtak, amely antibiotikumot tartalmazott. Az ellenőrzést a vidékfejlesztési miniszter rendelte el, a céget pedig - amelynek vezetője nemrég még a mézkereskedők egyesületének elnöke volt -feljelentették a rendőrségen.
- Az eset azért is érdekes, mert a magyar méhészeknél már húsz éve tiltott az antibiotikum használata - mondta lapunknak Nagyernyei Attila, a megyei méhészegyesület elnöke. Az uniós csatlakozást követően egyetlen készítmény van, ami engedélyezett, ez a Fumidil B, ami kizárólag állatorvosi receptre kapható csak, és megfelelő adagolással alkalmazható. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a készítményt rácsorgatja a méhész a léputcákra, így a mézbe ez a szer soha nem kerülhet, az ellenőrzések ezt bizonyítják. A Nosemat (hasmenés elleni készítmény) pedig kora tavasszal, a tisztító repülés körüli időben szokták beadni a méneknek.
Az más kérdés, hogy az uniós országokon kívül, például az USA-ból vagy Kínából importált mézekben előfordulhat antibiotikum, ott ugyanis nem ilyen szigorúak a szabályok. Az importált mézet gyakran keverik össze a kereskedők a hazaival. M.I.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.