Kamu magyar méhanyák (Vasárnap Reggel)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. január 9. - JAMAICA Itthon senki sem hallott a riadalmat okozó méhekről A hírek szerint Jamaicában magyar méhanyákkal mentenék meg az ország méhészetét. Kováts Károly, a Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesületének elnöke azt mondja, ez a hír kamu, hazánkból eddig nem vittek, de nem is kértek méhanyákat a Karib-tengeri országba.
A jamaicai kormány úgy döntött, hogy magyar méheket importál annak érdekében, hogy a helyi, erősen beltenyésztett méhpopulációt felfrissítse. Az ellenzék támadja a döntést, veszélyektől tart. A jamaicai kormány így kénytelen volt védelmébe venni azt a döntést, hogy Magyarországról hozatott méhkirálynők-kel erősítsék a Karib-tengeri ország méhpopulációját - írta a Jamaica Observer című jamaicai lap. A magyar méhek behozatalát egy nappal korábban támadta meg az ellenzéki párt egykori mezőgazdasági minisztere, aki szerint a Magyarországról behozott méhek veszélyt jelentenek a helyi méhpopulációra. Roger Clarke szerint a mezőgazdasági minisztériumnak „komoly és részletes egyeztetést" kellett volna tartania minden érintettel, mielőtt meghozta a döntést a magyar méhkirálynők behozataláról. Az ellenzéki politikus szerint a behozott méhek elpusztíthatják a helyi populációt.
A jamaicai mezőgazdasági minisztérium szerint azonban szükség van a Magyarországról érkező méhkirálynőkre, a helyi méhpopuláció génkészletének javítására.

Reginaid Peddie, a minisztérium egyik kutatóintézetének méhekkel foglalkozó szakértője elmondta: mindössze tíz méhkirálynőt importálnak Magyarországról. Peddie közölte, hogy a kiadott engedély atkamentes, a megfelelő tanúsítványokkal ellátott méhkirálynők behozatalára szól. A szakértő elmondása szerint negyven éve nem frissítették új vérvonallal a helyi méhpopulációt, amelyet egyebek mellett a beltenyészet gyengített.

Így fest a jamaicai keltezésű alaphír. Kováts Károly, a Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesületének elnöke azonban azt mondja: hivatalosan Magyarországról egészen biztosan nem szállítottak méhanyákat Jamaicába és ilyen megkeresés sem történt, arról neki tudnia kellene, hiszen az egyesület jár el ugyanis az ehhez hasonló hivatalos ügyekben.

„Ha exportálunk, minden szállítmány orvosi papírokkal rendelkezik, és ki kell állítani egy származási igazolást is a méhekhez, tehát annak adminisztrációs nyoma lenne, ha bárki Jamaicában vitt volna tőlünk méheket, márpedig ennek semmilyen nyoma nincs, ilyen igazolásokat nem állítottunk ki - mondta Kováts Károly. - Másrészt azért is kamu ez az egész, mert méhanyákat nem szaporítunk és szállítunk mínusz fokokban, ennek az ideje májustól augusztus végéig tart, ilyenkor télen a méhek pihennek. Hozzátette, az nem zárható ki, hogy egy harmadik ország méhei Magyarországon keresztül kerültek vagy kerülnek Jamaicába.
Amikor szezonja van, nagy a kereslet a magyar méhek iránt: a krajnai fajta méhek, amelyek a magyar populációt legnagyobb részben alkotják, nagyon ellenállóak. Jól tűrik a telet és a nyári nagy melegeket, jól termelnek és nem agresszívek. Néhány évvel ezelőtt Finnországba több ezer magyar méhanyát szállítottunk, de Törökországba is került belőlük rengeteg. Tavaly pedig Libanon kérte fel a Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesületét, hogy tegyék rendbe az ország méhészetét. Amerikában is szükség lehet a magyar méhekre: ott már az állomány csaknem fele kipusztult. A dongóméhek állománya pedig 96 százalékkal  esett vissza. Fábos Erika

Ökológiai katasztrófához vezethet a méhpusztulás
ÉVEK ÓTA HALLANI, hogy titokzatos kór pusztítja a méheket, és ez már a világ mezőgazdaságát is fenyegeti. A házi vagy mézelő méhek pusztulása után a poszméhek négy fajának is rendkívül jelentős - 96 százalékos - állománycsökkenését mutatták ki kutatók az Egyesült Államokban. Több ok is közrejátszik a méhek pusztulásánál. A legfontosabb, hogy a városiasodás miatt megváltoztak a méhek korábbi életkörülményei, miközben egyre több agresszív vegyszerrel kezelt növényt is be kell porozniuk.
A BECSLÉSEK SZERINT az élelmiszerek harmadának előállításához szükség van a méhek beporzására.






Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.