Csíkszéken is megalakult a mézlovagrend (Krónika)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. március 31. - Tizenegy taggal alakult meg a csíkszéki mézlovagrend a hétvégén Csíkszeredában, a Hargita megyei méhészek találkozója keretében. Lovaggá ütött termelők. A mézlovagrend képviselői a helyi termékek népszerűsítését tűzték ki célul
A mézlovagrend fő célja a méhészeti termékek népszerűsítése különböző eseményeken, amelyeken a lovagok jellegzetes díszes öltözékben, zsinórozott palástban, Bocskai-sapkában és hímzett zászlójukkal jelennek meg. A „Mézben az egészség, borban az igazság” mottó jegyében zajlott ünnepi rendezvény díszmeghívottai a Zala megyei Söjtör községben működő Ambrózia Mézlovagrend és a nemrég alakult Udvarhelyszéki Mézlovagrend képviselői voltak. Ennek a kapcsolatnak az eredményeként, a söjtöri mintára alakult meg Hargita megyében nemrég az udvarhelyszéki, majd a csíkszéki mézlovagrend.
A Csíkszéki Mézlovagrend avatási ünnepségén a mézlovagok letették esküjüket, amelyben elhangzott többek között, hogy amíg mézük van, addig cukrot nem fogyasztanak. Az esküt tett lovagokat és zászlójukat P. Timár Asztrik ferences atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója és Szatmári Ingrid református tiszteletes áldották meg, majd Németh Zsolt, az Ambrózia Mézlovagrend nagymestere ütötte lovaggá az új rend tizenegy tagját.
Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke az ünnepségen elmondta, büszke, hogy a székelyföldi méhészeti termékek jelen vannak a magyarországi Cora áruházlánc polcain, illetve a megyei tanács által szervezett székely termékek vásárain. A Székely termék márkanevet elnyert méhészeti termékek között van, amelyik megkapta a bio minősítést, ugyanakkor további két minősítési eljárás van folyamatban.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.