Egy hét az akác, egy hét a remény (Zalai Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. május. 19. - Szlovén oldalon tömeges volt a mérgezés, de zalai méhcsaládok is pusztultak Májusban jön el a méhészek igazi ideje, bevételük szempontjából az akác virágzása, az akácméz mennyisége a meghatározó.
A méztermés szempontjából rendkívül gyenge tavalyi évnél az idei csak jobb lehet, bár a méhészetek évkezdése egyelőre nem ezt támasztja alá. A méhek számára eddig elsősorban a repcevirágzás kínált lehetőséget a gyűjtésre, de mint hallottuk, nem indult jól a szezon. Néhány napja azonban már virágzik az akác, most már csak ebben bizakodhatnak a méhészek.

- Az előző év nagyon rossz volt, tavaly negyedannyi méz termett az országban, mint ami egy átlagos évben várható. Körülbelül 5 ezer tonnányi mézet termeltünk tavaly országosan, ami csak a hazai fogyasztást fedezi - idézi fel Hampuk Gábor, az OMME Zala megyei szaktanácsadója az előző időszakot. Idén a méhészek túl vannak már a repcevirágzáson, mint a szakembertől megtudtuk, az akácvirágzás kezdetén többségük már túljutott a repceméz elvételén, illetve megtörténtek az úgynevezett tisztító pergetések. A repceidőszak azonban idén sem adott okot a megelégedésre. Nem fényesek idén sem az eddigi eredményeink. Változó az elért repceméz, illetve a vegyes virágméz mennyisége, családonként a nullától a húsz kilóig terjed a különbség - mondja Hampuk Gábor, majd így folytatja: - Tavaly azért ennél jobb volt a koratavaszi időszak, repcemézből és vegyes virágmézből több termett. Bizakodunk, hogy az időjárás most már ilyen marad, mint az előző egy-két napon. A meteorológia hét végéig kellemes 24-25 fokos hőmérsékletet jelzett, és az éjszakák sem lesznek nagyon hűvösek, tíz fok körüli lehűlés várható az előrejelzés szerint. Ha ez így lesz, akkor talán egy közepes termést tudunk betakarítani az akácból. Kimagasló eredményt így sem lehet elérni, mert idén a méhcsaládok állapota azt nem teszi lehetővé. Hektikus, rossz telelésen vagyunk túl, a családok gyengén jöttek ki a télből. Nehéz volt őket felfejleszteni olyan szintre, hogy sokat hordjanak. Sajnos, a viszonylag gyenge családokat többfelé mérgezések is érték. Ez megyénkben is előfordult - közölte a szaktanácsadó.

A húsvét előtti napokban a szomszédos szlovéniai Hosszúfalu és Lendva térségében jelentős méhpusztulást jeleztek a méhészek saját hatóságuknál. Közel 2500 méhcsalád hullott el részben vagy egészben. Ez a pusztulás 47 méhészt érintett. A szlovéniai mezőgazdasági hatóság egy stábot hozott létre a pusztulás kivizsgálására, amelynek során 27 mintavétel történt a méhészetekből, illetve a virágzó kultúrákból, főként repcéből. A brémai laboratóriumi vizsgálat során 7 mintában mutattak ki csávázószer hatóanyagot. - Múlt héten szlovén küldöttség érkezett Zalaegerszegre, mivel szomszédosak vagyunk. Annyi biztos, hogy a szlovéniai méhmérgezések nem magyar területről származtak. De a határ menti magyar területekről is kaptunk jelzéseket, Nemesnép, Csesztreg, Belsősárd, Külsősárd, Rédics és Letenye környékéről. Magyar területen teljes méhcsalád pusztulásról nem tudunk, de sok legyengült, vagy a kijáró méhek elpusztultak. Közös mintavétel történt magyar területen is, ezeket a mintákat Budapesten vizsgálják, ami hosszabb folyamat. Egyet már tudunk, a letenyei térségben megvan az eredmény. Egy növényvédőszer klórvegyületű hatóanyagát mutatták ki a méhekben. Ez hazai eredetű mérgezés. Egyébként idén is több mezőgazdasági termelőt értünk tetten, hogy tiltott növényvédelmi technológiát alkalmazva juttatta ki a növényvédő szert. Ez Zalakomár és Belsősárd-Rédics térségében történt. Ott 400 méhcsaládot mérgeztek meg, de az okozott kárt közös megegyezés eredményeként kifizeti a gazdálkodó. Zalakomárnál viszont a mezőgazdasági termelő nem volt hajlandó befejezni a tiltott tevékenységet, ezért a szakhatóságtól kértem segítséget. Ez az eljárás még folyamatban van - említette a szaktanácsadó a méhészetek idei fekete krónikájából.

Tegnap a pusztaszentlászlói Kiss családdal a falu melletti egyik akácosban találkoztunk, munka közben. A kaptárakba a fias keretek közé műlépet és üres kereteket helyeztek be éppen, hogy minél többet termelhessenek a méhek.

- Idén semmit sem ért a repce, állandóan esett az eső. Tisztító pörgetést tartottunk, április közepe óta folyamatosan dolgozunk, hogy felkészüljünk az akácvirágzásra. Csak arra számíthatunk, mert itt nincs napraforgó, a hárs pedig arra sem elég, hogy fenntartsa a méheket. Nemrég kezdett nyílni az akác, tegnaptól gyűjtik a méheink, a jövő hét közepén pedig kezdjük az akácméz pörgetését - mondta bizakodva Kiss László méhész. Hajdu Péter

Zala ötödik a méhész sorrendben
Mint Hampuk Gábortól, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület zalai szaktanácsadójától megtudtuk, Zala megyében 2010-ben 1169 méhészt regisztráltak a méhészeti egyesületben, és 74 600 méhcsaládot. Ez azt jelenti, hogy a méhészek és méhcsaládok számát alapul véve az országban az ötödik helyen áll Zala megye. A méhészek számára meghatározó az akác. A szakértő szerint nem érte súlyosabb fagykár a megyét, így jól indult a virágzás, egyelőre ígéretes az akác.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.