Kihúznák a tolvaj fullánkját (24 óra)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. JÚLIUS 20. - MÉHÉSZEK Egyedi azonosítóval látnák el a kaptárokat TATABÁNYA A tavalyi országos demonstráción, Tatabányán, a méhészek a védtelenségük miatt protestáltak. Az ország minden pontjáról jöttek termelők, akiknek ellopták a kaptárjait, családjaikat A méhészek petícióját akkor Michl József országgyűlési képviselő vette át, aki a napokban tárgyalt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel és a szakma azon kérését tolmácsolta a tárca vezetőjének, hogy a méhlopások nagy száma és szervezett formája miatt szükség lenne a kaptárokat egyedi azonosítóval ellátni. A miniszter támogatta az elképzelést.        
Chip segíthet a méhészen - A lopásokat csökkentheti a petíció indukálta rendelet
Történetünk három éve, tavasszal kezdődött. A Simon-méhészet hatvan kaptárját családostól Tata és Környe határában egy éjszaka alatt meglovasították.
A lopás miatt feljelentést tettek Simonék, de a rendőrség eredmény nélkül zárta le az ügyet, sőt, őket citálta bíróság elé... A méhésztársadalom akkor, egyként fogott össze, megelégelve a kiszolgáltatottságukat. Országos demonstrációra Tatabányán gyűltek össze. Több mint kétezren fejezték ki szolidaritásukat Simon József és neje mellett. Petíciót is készítettek, hogy a törvényhozásnak erre a problémára felhívják a figyelmét. A méhészek ügyét, védelmét - anno - Michl József Tata polgármestere, országgyűlési képviselő vállalta.
A méhek nem kutyák, nem kötődnek a gazdáikhoz, viszont a kaptárokat be lehet azonosítani.
Michl József a napokban - korábbi ígéretét megtartva - a Komárom-Esztergom megyei méhészek óhajának megfelelően a fővárosban tárgyalt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel. A megbeszélésre többek között elkísérte őt Simonné Venter Éva és Simon József méhészek. A szakmai tanácskozáson pedig kifejtette véleményét dr. Kardeván Endre országos főállatorvos és Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.
Michl József országgyűlési képviselő és Bross Péter elnök a szakma azon kérését tolmácsolta a tárca vezetőjének, hogy a méhlopások nagy száma és szervezett formája miatt szükség lenne a kaptárokat egyedi azonosítóval ellátni. A miniszter ígéretet tett rá, hogy az ezt szabályozó miniszteri rendeletet hamarosan aláírják.
Simonná Venter Évát is megkérdeztük a napokban történ konzultációról, az eredményekről.
- A Vidékfejlesztési Minisztérium és a BM készül egyeztetésre a tolvajlások visszaszorítása érdekében - mondta a környei családi méhészet vezetője. -A lopások elleni hatékonyság fokozása azonban nem egyszerű. A pontos regisztráció, nyilvántartás javíthat a helyzeten. Az úgynevezett TTRE-
NAR-szám, tenyésztési kódszám kötelezővé tétele elengedhetetlen, hiszen ez olyan, mint a méhészek szakmai személyi igazolványa. Az adatrögzítő rendszer - elvileg - minden méhészt „tartalmaz".
Mindegy, hogy csak egy családot tart vagy százat nevel.
Az állat-egészségügyi nyilvántartás is fontos feladat, amely tartalmazza az őszi méhegészségügyi vizsgálat eredményét. Hogy a gazda hol tartja az állományt, milyen rendszerű a méhészet, azaz jelöli a kaptárok típusát, illetve ismertté válik a méhész telephelye is.
- Információink szerint egy-két napon belül valóban „pecsét" és aláírás kerülhet arra a jogszabályra, amely előírja a kaptárok egyedi azonosítóval történő felszerelését - emelte tó Éva asszony. - A keretek chipes rendszerű megjelölést lapnak. Ezt a megoldást a szakminisztérium is támogatja. Petrik József

A kaptárok jelölése a jövőben nyomra vezetheti a rendőrséget
A jól szervezett, megalapozott méhészet fenntartása és működtetése rengeteg munkával jár, miközben a méz értékesítése sem egyszerű. Azaz, lopni egyszerűbb és könnyebb a szorgos rovarokat - még ha olykor szúrnak is - mint felnevelni, szaporítani A tolvaj nagy haszonra tehet szert, a gardának viszont óriási kára keletkezhet. Olykor a megélhetése kerülhet veszélybe. A méhek származása aligha azonosítható, de a kaptárak jelölése nyomra vezetheti a rendőrséget. A tolvajok - praktikus okokból - többnyire megtartják az eredeti ládákat, amelyek hivatalos azonosító alapján már felismerhetők, és bizonyítják, hogy ki is az eredeti tulajdonos.




Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.