Méhek: nem véletlenül (Fejér Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Megyei körkép -  Szombaton, Nagylók közelében méhek csíptek össze egy csapat kirándulót. A kórházba szállított sérültek azóta jól vannak, többségüket haza is engedték, a rendőrség pedig vizsgálja, ki a felelős a történtekért. Az eset hátteréről méhész szakértőt kérdeztünk. „Az események gyorsan zajlottak, mintha egy katasztrófafilm kockái peregtek volna a szemünk előtt", emlékezett tegnap az egyik kiránduló csapat osztályfőnöke, Horváthné Szabó Judit, Az osztályból hat diák került kórházba, valamint a tanárnő és az anyuka.

SOKK Elkerülhető lett volna a nagylóki méhtámadás? Milyen szabályok vonatkoznak a méhészekre?

A méhek nem támadnak véletlenül
- Szombaton, Nagylók közelében méhek csíptek össze egy csapat kirándulót A kórházba szállított sérültek azóta jól vannak, többségüket haza is engedték, 3 rendőrség pedig vizsgálja, ki a felelős a történtekért Az eset hátteréről méhész szakértőt kérdeztünk.
- Nálunk rendszeresen játszanak gyerekek a káplároktól alig húsz méterre, és még soha semmilyen probléma nem volt. Valószínűleg Nagylóknál sem véletlenül támadlak az állatok. A méhek ugyanis a hordás idején, így most, a repce virágzásakor is azzal vannak elfoglalva, hogy minél több virágport gyűjtsenek be. Csak akkor lesznek idegesek, ha veszélyben érzik a mézüket. Ha nyugodtan viselkedek, most is bátran mászkálhatok fel-alá a kaptalak között, a vonulási útvonal közepén, anélkül, hogy bármi bajom esne - mondja Koleszár István méhész, akit az Úrhidához közeli méhesében kérdeztünk.
A tapasztalt szakember elképzelhetőnek tartja, hogy a gyerekek a fejük mellett, körülöttük elrepülő méhektől megijedve hadonászni kezdtek, amit azonban a rovaruk veszélyként érzékeltek, így nyomban védekezni kezdtek.
- Ha bárhol a szabadban méhekkel találkozunk, a legrosszabb, ha a csípést úgy igyekszünk elkerülni, hogy hessegetünk, hirtelen mozdulatokat teszünk: ezt a méhek támadásnak fogják fel. Ha pedig kaptárak közelében elhaladva egy rovar esetleg a hajunkba akad, inkább vállalni kell, hogy megcsípjen, és kapkodás nélkül, minél nyugodtabban, de gyorsan félrevonulni a többi méh közeléből. A rovarok megérzik a társuk által a szúráskor kibocsátott illatanyagot, és ez további támadásra készteti őket - teszi hozzá.
Meg nem erősített információnk szerint az okozhatta a méhek agresszívabb viselkedését a támadásai, hogy éppen az előtt helyezték ki a kaptárakat, hogy a kiránduló-csoport arra haladt volna. Koleszár István szerint ez nem valószínű, mivel a méheket éjjel szokás szállítani. - A kaptárakat akkor lehet indulásra elkészíteni, amikor napnyugta után méhek hazaérkeztek. És bár a szállítás megzavarhatja őket, a bevett szokás szerint éjjel utaznak, s az új helyen a méhész hajnalban nyitja ki a kaptárak ajtajait. Ha Nagylóknál másként történt a szállítás, az csak valamilyen nem várt probléma következménye lehetett, mint például a szállítóautó lerobbanása, de erre szerintem kevés az esély. A méhek vándoroltatásának szabályai egyébként szigorúak: nem lehet csak úgy, akárhová letenni a kaptárakat, tudjuk meg Koleszár Istvántól.
Be kell jelentenünk a helyi önkormányzatnak, hová szeretnénk kihelyezni a kaptárainkat. Engedélyi kell kérni a jegyzőtől, és a terület tulajdonosától is. Minden esetben ki kell tenni a „Vigyázat, méhek!" feliratot, úgy, hogy minden irányból távolról is jól olvasható legyen.
Hogy mindez valóban megtörtént-e a nagylóki esetben, egyelőre nem tudni. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Németh-Kész Mónika kérdésünkre elmondta, a körülményeket még vizsgálják, az ügyben feljelentés kiegészítést tettek.
Eközben a méhtámadás áldozatainak többsége felgyógyult - legalábbis testileg. A Fejér Megyei Szent György Kórházba szállított nyolc sérült gyermek közül ötöt már hazaengedtek az elmúlt napokban, tudtuk meg a gyermekosztály vezető főorvosától, Simon Gábortól.
- Még három gyermeket kezelünk. Az ő állapotuk a csípések sokasága következtében a szervezetükben felhalmozódott méreganyag mennyisége miatt volt nagyon súlyos, ám szerencsére gyorsan gyógyulnak, ilyenkor a szövetelhalásból származó anyagokat a vesének kell kiüríteni, hogy az ne rakódjon le, állandó, nagy mennyiségű folyadékbevitelről kell gondosodni.
- Már másnap hazaengedtük azt a két kisgyereket, akiket a méhtámadás sérültjeiként hozzánk hoztak be kezelésre - mondta lapunknak Sípos Edit, a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályának vezető főorvosa. -Mindketten jó állapotban voltak sérüléseikhez képest, és gyógyszeres kezelés javaslatával veszély nélkül elhagyhatták a kórházat - tette hozzá.
A megyei méhészek egyesülete tegnap egy mázsa mézet szállított a nagylóki iskolába, tudta meg lapunk. A túrázó iskolák diákjainak ők juttatják majd el az édes ajándékot, hogy a gyerekek könnyebben feledjék a bajt, s ne tekintsék ellenségnek a méheket. Lovász L.- Varga J. - Pekarek J.

Sokkoló emlékek
„Az események gyorsan zajlottak, mintha egy katasztrófafilm kockái peregtek volna a szemünk előtt", emlékezett tegnap az egyik kiránduló csapat osztályfőnöke, Horváthné Szabó Judit. A tanárnő egy anyukával a kirándulók utóvédjét képezte. Amikor tudomást szereztek a támadásról, a sérültek felkutatására indultak, ám őket is ellepték a megzavart méhek. Az osztályból hat diák került kórházba, valamint a tanárnő és az anyuka. Már otthon vannak valamennyien, sőt, Judit és két diákja tegnap iskolában is volt. Ahogyan a fullánkok okozta sebek, úgy a lelki sérülések is nehezen gyógyulnak. De legalább kibeszéljük magunkból a sokkoló perceket, hangsúlyozta Horváthné Judit.








Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.