A méheké az elsőbbség (Kelet-Magyarország)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. 04. 27. - A Sz.-Sz.-B. Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága aktuális tanácsai
A bolondos április feladja a leckét növénynek, gazdának, növényvédősnek egyaránt. NYÍREGYHÁZA. A hónap eleji viszonylag meleg időt követően a húsvét után érkezett fagy jelentős kárt okozott gyümölcsöseinkben. Azóta szerencsére a várt csapadék megérkezett, enyhítve a talajok vízhiányán, viszont a hirtelen nyáriasra fordult meleggel karöltve csodás feltételeket biztosít a növényi károsítók szaporodásának is.

Három az igazság
Gyümölcsfáink szinte mindegyike virágzik már, vannak, amelyek a virágzás kezdetén (alma, körte), s amelyek teljés virágzásban vannak, mint a meggy, a cseresznye, a szilva, az őszibarack, a kajszi.
A csonthéjasokban megelőző jelleggel, virágzásban legalább három alkalommal védekezzünk a moniliás megbetegedés ellen kaptán, ciprodínil, fenhexamid, iprodion, tebukonazol hatóanyagú ké-szítményekkel.
Almástermésűekben folytassuk a megelőző védekezéseket a varasodás és lisztharmat ellen kontakt (kaptán, mankoceb, proponit, TMTD) és felszívódó (tebukonazol, difenokonazol, penkonazol, ditianon+piraklostrobin, triloxistrobin) szerek kombinációival.
Növényvédelmi védekezéseink során ilyenkor fokozott figyelmet kell fordítanunk a méhek és más hasznos élő-szervezetek védelmére.

Kockázatos szerrel tilos
A vonatkozó rendelet többek között előírja: „Gazdasági növények kezelése a virágbimbó feslésétől a virágszirmok lehullásáig terjedő időszakban (virágzásban) méhekre kifejezetten veszélyes vagy kifejezetten kockázatos növényvédő szerrel tilos. A tilalom a virágzás idején kívül is érvényes, ha a táblát vagy annak környékét tömegesen virágzó mézelő növények borítják, vagy ha a gazdasági növényt a méhek egyéb okból látogatják.

Naplemente előtt egy órával
A gazdasági növényt a virágbimbó feslésétől a sziromhullásig terjedő idő alatt valamely károsító ellen nem jelölésköteles, vagy méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szerrel lehet kezelni.
Méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szer kijuttatása - amennyiben ezt a növényvédő szer engedélyokirata lehetővé teszi - kizárólag méhkímélő technológiával, azaz a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg, és legkésőbb 23 óráig tarthat.

Gőzerővel a földeken
Az őszi kalászosok zömmel még a bokrosodás állapotában vannak. Az utóbbi időben hullott kisebb esők hatására a „tipikus" búzagyomok, az
egynyári, kétszikű gyomnövények - mint például a szikfű fajok, a vadrepce, a tyúkhúr, a ragadós galaj, a veronika fajok, a pipacs, a bükköny fajok, a búzavirág - intenzív fejlődésnek indultak.
A kalászosokban tehát el kell végezni a gyomirtási munkákat, tekintettel a gyomok érzékeny állapotára, s a kultúrnövény fejlettségére, hisz szárba indulásig sokkal nagyobb a felhasználható gyomirtó készítmények választéka.
Felhasználható hatóanyagok a teljesség igénye nélkül: amidoszulforon, aminopiralid, 2,4-D, floraszulam, dikamba, fluroxipir, bromoxinil, MCPA. A gyomirtással egy menetben ajánlatos védekezni a kalászosok gombás megbetegedései és - ha található a területen - a rovarkártevők ellen is.   

Növényvédelmi bírságok
A gőzerővel zajló kukorica és napraforgó gyomirtásokkal kapcsolatban felhívjuk a gazdák figyelmét a szakszerű és körültekintő végrehajtásra, különös tekintettel a tavaszi szeles időjárásban, ugyanis nagy a  szerelsodródás veszélye, ami jelentős károkat okozhat a környező érzékeny kultúrnövényekben. Ilyen esetben az elkövetőre súlyos növényvédelmi bírságot szab ki a hatóság, s az okozott kár megtérítését is követelhetik a kárt elszenvedők.







Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.