Keserédes élet (delvilag.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. május 4. - Több mint 500 méhész közel 20 ezer méhcsaláddal dol-gozik a régióban - sorolta a számokat Pongrácz Attila a Csongrád Megyei Méhész Egyesület elnöke, méhészeti szaktanácsadó a Csongrád Megyei Méhész Egyesület vásárhelyi csoportja április eleji közgyűlésén. A szakember hozzátette: sokan azért kezdenek méhészkedni, hogy a megélhetésüket biztosítsak. Csakhogy a termelők számának növekedésével nem nő arányosan a méz fogyasztása, így már pusztán ez a helyzet megélhetési gondokat okoz a termelők számára.
Életük egyébként is hosszabb ideje inkább kesernyés, mint édes. Két éve a heves esőzések miatt voltak olyan területek az országban, ahonnét júniusig csak a szokásos mézmennyiség 5 százalékát tudták begyűjteni a méhek. Most pedig az a baj, hogy a gyümölcsfák jó része elfagyott, így nem nyitnak virágokat. Márpedig ha nincs virág, akkor nincs virágpor, és akkor nemcsak méz nem lesz, de gyümölcs sem. Persze az sem biztos, hogyha bőven csurranna-cseppenne, az jobban boldogítaná a méhészeket. Ugyanis idehaza roppant keveset fogyasztunk az édességből: egy év alatt átlagosan fejenként csak 30-50 dekát.
Április elején Makó, Szeged és Vásárhely körzetében hajnalban mínusz 3-4 fokot mértek, Mórahalomnál mínusz 7-8-at. Nem csoda, hagy a barackosok elpusztultak, és nagyon komoly kár érte a meggy- és a cseresznye- alma- és körtefákat is. A legfinomabb mézet adó akácosokban még rosszabb a helyzet, azoknak átlagosan 70 százaléka fagyott el, megkeserítve mindenki, nemcsak a méhészek életét.



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.