Drágább lett a méz kilója (Tolnai Népújság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. 07. 24. - ÉRTÉKELÉS Gyengére sikerült az idei év, a szakma nem elégedett Nem volt kegyes a méhészekhez a tavasz, sok helyen elfagytak az akácfák, majd rövid szezonja volt a megmaradt virágzásnak. A repce hetven százalékát a gazdálkodók kiszántották, a száraz időben ugyanis hiányosan kelt a növény, így a mézgyűjtő terület jelentősen csökkent. A hárs és a napraforgó átlagosra sikerült. Ilyen előzmények után nem meglepő, hogy ismét emelkedett a kilós kiszerelésű méz ára. Egy kiló akácmézért 2300-2600 forintot kérnek, a hárs ennél is drágább, közel 3000 ezer forint, míg a vegyes virágmézért (ide tartozik a napraforgóméz is) 1400-1600 forintot kérnek. A mézvásárlás igazi szezonja azonban ősszel kezdődik.

Igazi kincs a magyar méz
Az akác, a hárs, a repce és a napraforgó virágzása után már a vége felé jár az idei mézelési szezon. A méhészek megkezdték az atka elleni védekezést, felkészítik a kaptárakat a pihenő időszakra, és megpróbálják jó áron értékesíteni a mézet.
Tolna megyében a nagylevelű hárs virágzása június 18-án kezdődött. A kánikula ellenére 1-2 kilós napi gyarapodásról számoltak be a méhészek. Komoly fejtörést okozott a vándorméhészeknek, hogy melyik mézelő növényt válasszák, mert ezzel egy időben a napraforgótáblák is hivogatták őket. Megyénkben a korán elvetett táblák (pl. Zomba és környéke) már június közepén, végén mézeltek. Tamási és Dombóvár környékén az átlagosnál harminc százalékkal kisebbek a napraforgófejek, mert ezeken a területeken jóval kevesebb csapadék hullott, mint például
Szekszárd kornyékén. Kölesd közelében több csapadékot kaptak a növények, nem ritka a 2 méteres növénymagasság. Megyei szinten elmondható, hogy sokkal nagyobb területen vetettek napraforgót a termelők, mint például tavaly, írta helyzetjelentésében Nagyernyei Attila, a megyei méhészegyesület elnöke. Július 20-ika körül gyakorlatilag befejeződött a szezon, tette hozzá a szakember.
Összegzése szerint az akác a tavaszi fagy miatt gyenge termést adott, a hárs valamivel jobb volt, a repce és a napraforgó pedig átlagos. Több megyében ennél rosszabb volt a helyzet, hiszen az ősszel elvetett repce 70 százalékat ki kellett szántani. Sok múlt azon, ki, milyen területet talált magának, voltak méhészek, akik kaptáronként 15-18 kiló mézet tudtak pörgetni, volt aki ennél kevesebbet.
Európában sem volt jobb a helyzet a nagy szárazság miatt, a világpiacon emelkedett a méz ára, míg hazánban valamelyest csökkent. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke szerint nem könnyíti meg a hivatásos méhészek helyzetét, hogy az elmúlt egy-két évben nagyon felhígult a szakma. Míg három éve 550 ezer (Tolnában 15 ezer) méhész volt az országban, addig mára a számuk megközelíti a 900 ezret (Tolnában 20 ezer) és ezzel párhuzamosan a méhkaptárok száma is nőtt, 600 ezerről 1,1 millióra. Sokan csak azt látják, hogy a méz kelendő cikk, eladható a piacon.
Nagyernyei Attila szerint egy szűk rétegen kívül a többség alig ért a méhészkedéshez, és ez azért gond, mert nem tartják be a méhegészségügyi szabályokat, hiszen nem is ismerik ezeket. A helyzetet csak nehezíti, hogy július 1-jétől a méhegészségügyi felelősök már járni szokták a méhészeteket. Az idén a felelősökkel még szerződést sem kötött az erre illetékes hivatal, mondta Nagyernyei Attila. Kérdés, hogyan fognak akkor végezni az ellenőrzéssel szeptember végéig?!
Jelenleg egyébként a méhészek az atka elleni védekezést kezdték el, a kaptárakban a fiasítás ilyenkor már kisebb, így erre a feladatra most van lehetőség. Közben a méz felvásárlása is megkezdődött, a kereskedők a hordós (nagybani) vásárlásnál 650 forintot adnak egy kiló vegyes-virágmézért, az akác és a hárs ennél jóval drágább, kilója ezer forint körül van. Természetesen a piaci és a bolti ár ennél is magasabb. Mauthner Ilona

A méz igazi kincsestár, gyógyitani is tudunk vele
Egy evőkanálnyit egy bögre meleg meleg tejben elkeverve csodákat tesz, igazi nyugtató. Orrdugulásra és izületi gyulladásara is ajánlják. Keverjen el egy rész mézet egy rész almaecettel, majd hígitsa fel vizzel ízlés szerint ! Javítja az emésztést, és a fogyást is segíti. A kutatások szerint napi egy teáskanál méz segíti a kalcium felszívódását, így megelőzi a csontritkulást. Érdekes, hogy a méhészek között fordul elő a legkevesebb rákos megbetegedés. A rendszeres mézfogyasztók az átlagosnál hosszabb életű emberek.




Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.