Tavaszi zsongás az ERTI Püspökladányi Arborétumában (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2013. február 16. - A tavasz első napsugarai nem csak a tavaszi virágokat, barkákat, méheket csalták elő téli rejtekhelyükről, de a Püspökladányi Méhész Egyesület tagjai is odahagyva a kályha melegét és inkább a szabadban, az Erdészeti Tudományos Intézet Püspökladányi Arborétumában, a szabadban tartották meg soron következő szakmai továbbképzésüket. A nagy múltú és jelentős létszámú egyesület kapcsolata mindig is kiemelkedő volt a kutatóintézettel, hisz az arborétum növényei, mint virágpor és nektárforrás kiemelkedő jelentőségűek a méheknek és a méhészeknek.

Image

Az arborétumban folyó erdészeti kutatómunka legkiemelkedőbb méhészeti eredménye a több évtizedes múlttal rendelkező méhlegelő kutatás, mely eredményeként mára már jelentős ismeretanyaggal rendelkezünk erdei fáink és cserjéink nektár és virágpor termelésének időbeli és mennyiségi eloszlásával.
A hazai méhészet nemzetgazdasági és foglalkoztatási jelentősége mindenki által ismert, talán az is közismert, hogy akácgazdálkodásunk eredményei világviszonylatban is egyedülállóak. A magyar akácgazdálkodás híre nem csak Európában, de a tengerentúlra és Ázsiába is eljutott, a kutatóintézetnek élő szakmai kapcsolata van kínai, és dél–koreai egyetemekkel, tudományos akadémiákkal.
Az akác faanyaga keresett árucikk, melyért francia, német, holland vevők kopogtatnak erdőgazdaságainknál.
A kiváló minőségű magyar akácméz viszonyítási alap, csúcsminőség a világ mézkereskedelmében.
Talán kevéssé közismert tény, de hazai méhlegelőnk mennyiségi, minőségi összetétele és területi eloszlása következtében akácerdeink nélkül alapjaiban inogna meg a hazai méhészkedés gazdasági alapja. Ezzel több tízezer méhész család megélhetése, és egyben gyümölcsfáink megporzása kerülhetne veszélybe.
A püspökladányi arborétum különösen tavasszal nagy jelentőségű a helyi méhészek számára, mert az arborétum gazdag növényvilága, mint virágporforrás segít a méhek fejlődésének tavaszi beindításában.

Image

Mint első virágzó cserje a mogyoró, már kibontotta virágait a méhcsaládok számára.
Az egyesületi továbbképzés kiemelt témája, a tavaszi fejlődés beindulását követő családgondozás, serkentő etetés, és a jövő évi sikereket megalapozó anyanevelés volt.

Image

A püspökladányi méhész egyesület kiemelten kezeli a teljesítményvizsgálatokra alapozott méhnemesítést, a kiváló minőségű méhanyák nevelését biztosító módszereket. Kísérleti jelleggel létrehoztak a város határában egy anyanevelő telepet, ahol az egyesület tagjai a ellenőrzött családokból származó herékkel segítik a méhcsaládokat szorgos munkájukban. Csiha


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.