A méhészet egyben kultúra is (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013.04.29. - Magyarország méhészeti nagyhatalom, ám az ágazat stabilitását csak sok munkával és a konkurenseknél tapasztalható összefogással tehet fenntartani - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter szombaton Jászapátiban.  Fazekai Sándor a méhek világnapja alkalmából rendezett szakmai konferencián hangsúlyozta: Magyarországon a méhészet nem csupán mezőgazdasági termelőtevékenységet, hanem kultúrát is jelent. Olyan igényes, hungarikumokat előállító gazdálkodási forma, amelyet a kormányzatnak is figyelembe véve kell megbecsülnie a támogatások és a szabályozás tekintetében egyaránt - tette hozzá. Emlékeztetett napjainkban mintegy 1,1 millió méhcsalád körülbelül húszezer magyar háztartásnak nyújt kiegészítő vagy fő bevételi forrást. Az országban a méztermés húszezer tonna körüli. Ennek a mennyiségnek több mint a felét külföldön értékesítik.
A miniszter szavai szerint az ágazat szemmel láthatólag előrelépett az elmúlt években. Jelzi ezt az is, hogy a korábbi esztendők jóval nagyobb behozatalával szemben tavaly már csak 585 tonna mézet importált Magyarország. Mint mondta, a méhegészségügyi, illetve technológiai fejlesztések folytatódnak, mint ahogy fontos feladat a fogyasztói bizalom további erősítése is.
Az eseményen Fazekas Sándor átadta az ez évben alapított és először Dobos József jászsági állatorvosnak odaítélt Jász Kaptár díjat.




Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.