Atkaveszély a méhészetekben (Szabad Föld)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. március 23.
A méhcsaládok tavaszi átvizsgálásakor a méhészek többnyire a négyes szabályt alkalmazzák: kaptárról kaptárra járva meggyőződnek a népességről, az élelemkészletről, a méhanyák állapotáról és az áttelelt atkák számáról. Mivel a májusi akácvirágzás idejére népes, erős családokra van szükség, korántsem mindegy a márciusi induló helyzet.

Akkor lehet jó a start, ha ilyentájt a léputcákban a kereteket sűrűn takarják a méhek. A megfogyatkozott népességű, a kereteken csupán lézengő méheket mutató családokat célszerű egyesíteni.
Az élelemkészlet becsléséhez jól bevált összefüggést alkalmaznak. a méhesekben. Egy négyzetdeciméter, mindkét oldalon fedett lépben harmincdekányi méz található. Ha hétnyolc kilónál kevesebb van elraktározva a méhek spájzának számító sejtekben, akkor márciusban mézes keretek behelyezésével vagy cukorlepény etetésével ajánlatos doppingolni a családokat.
A méhanyák nagy feladat előtt állnak, hiszen a tavaszi fejlődés, a fiasítás csúcsán naponta akár ezer petét is leraknak. Ezért jó kondícióban lévő petéző méhanya nélkül mit sem ér egy-egy család. Bármilyen okból előfordulhat anyátlan méhcsalád. A „petegyáros" pótlására két módszer kínálkozik: a gyenge családokat anyással egyesítik vagy anyazárkában új anyát adnak a méheknek. A felül dróthálós fából készített anyazárkát ilyenkor - méhésznyelven szólva - kirágósra állítják. Vagyis az anya csak akkor mászhat ki szűk „börtönéből", ha a kijárónyílásba tapasztott cukorlepénydugót előbb elfogyasztják, kirágják a méhek. Ennyi idő általában elég a jövevény, a leendő főnökasszony elfogadásához. Aki egyáltalán nem mindegy, milyen tulajdonságokat hordoz, hiszen a család fejlődéséből ítélik meg szaporításra való alkalmasságát is.
Az enyhe télen a méhek legveszélyesebb ellenségének tartott atkák sem fáztak. Bizonyára a „betelelt" atkák száma megtöbbszöröződött a mögöttünk hagyott enyhe hónapok alatt. Vicze Ernő, elismert méhész szakíró szerint - mint azt a Méhészet szaklap idei márciusi számában írja - az atkaveszély nagyobb, mint gondolnánk. Azok a méhcsaládok, amelyekben az atkaszám megközelíti a kritikus szintet, segítség, vagyis védekezés nélkül heteken belül kipusztulhatnak. A gyorsaság életet menthet, a késedelem halált osztogathat - szól a figyelmeztetés: Az idén tehát mindenképpen ajánlatos a tavaszi védekezés. Vannak hatékony és a méhészeti nemzeti program által támogatott szerek, a munkát és a járulékos költségeket pedig nem szabad sajnálni.

T. D. I.

 


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.