Egymilliárd forint támogatás a méhészeknek (Komárom-Esztergom M H)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. március 10.
A magyar méhészeti nemzeti program alapján egymilliárd forint értékű támogatásra pályázhatnak a méhészek - mondta el az MTI-nek az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

A pályázat útján elnyerhető összeg fele európai uniós forrásból származik, a másik felét a hazai költségvetés biztosítja - tette hozzá Bross Péter.
Tájékoztatása szerint a szakképzés koordinálásához, á méhegészségügyi ismeretek terjesztéséhez, a méhészettel kapcsolatos rendezvények szervezéséhez, gyógyszerek,- valamint a vándoroltatáshoz, a méhcsaládok szinten tartásához szükséges eszközök, korszerű gépek beszerzésére lehet pályázni. A támogatásból tartják fenn azt a minden megyére kiterjedő szaktanácsadói hálózatot is, amely a pályázatok megismertetésében, elkészítésében is segíti a méhészeket. Létrehozásának is köszönhető, hogy tavaly már a pályázati lehetőségek 90 százalékát M tudták használni a méhészek. Az országban 15 ezer család él méhészetből, s évente 20-22 ezer tonna mézet termel.
Mivel az egy főre jutó mézfogyasztás Magyarországon alig éri el a 40 dekagrammot, - fele az Európai Unióénak - a megtermett mézmennyiség 80 százaléka hordókban exportra kerül.
Ahhoz, hogy az ágazat nagyobb haszonnal tudjon termelni, újabb piacokra, s arra lenne szükség, hogy a vásárlók ne az árat, hanem a termék minőségét, eredetének követhetőségét vegyék figyelembe. Bár a magyar méz - főként az akácméz -egyedülállóan jó minőségű, kedvező élettani hatású, - a külföldi piacokat a nagy méztermelő országok - jelenleg Argentína és Mexikó - termékei árasztják el.


 


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.