Tömegesen hullanak a méhek Amerikában (Színes Bulvárlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. április 8.
A méhkolóniák hatvan százaléka kipusztult- Az egész országa kiterjed a vész
Senki sem tudja, miért nem térnek visszája kaptáraikba a kis rovarok
Tömegesen pusztulnak a méhek az Egyesült Államokban, ami igen nagy riadalmat keltett a tengerentúlon. A kutatók ugyanis attól tartanak, hogy a méhek eltűnése katasztrófához vezet a mezőgazdaságban, ami a lakosság vesztét is okozhatja.

Értetlenül állnak az amerikai kutatók a méhek tömeges eltűnése és pusztulása előtt az Egyesült Államokban. A méhek számának drasztikus csökkenése veszélyt jelent az amerikai mezőgazdaságra is, ráadásul a jelenség már Európában, mégpedig Németországban is felbukkant. Az amerikai méhészek már katasztrófáról beszélnek, hiszen egyes régiókban korábban is előfordultak már méhválságok, de ez az első olyan vész, amely szinte az egész ország területére kiterjed...
Még senki nem tudja, miért nem térnek vissza kaptáraikba a pollent és nektárt gyűjtő háziméhek. Feltételezik, hogy kifáradnak a mezőkön vagy nem tudnak tájékozódni, és a hideg végez velük. A méhcsaládok életben maradt tagjainak vizsgálata alapján kiderült, hogy sok állat egyszerre többféle vírussal is megfertőződött. Néhány szakértő szerint ez arra utalhat, hogy összeomlás fenyegeti az állatok immunrendszerét. 
Olyan elmélet is napvilágot látott, mely szerint a méhek a géntechnológia áldozatai.
A méhvész jelentős károkat okoz az egész amerikai mezőgazdaságnak, mert a méz összegyűjtésén kívül a méhek porozzák be szinte az összes növényt. A nyugati partvidéken egyes méhkolóniák 60 százaléka tűnt el, a déli Texasban némely helyeken 70 százalékos veszteségről számoltak be. Így a The New York Times című napilap becslései alapján a méhek hiánya már jelenleg is több mint 1 milliárd dollárba kerülhet. Az ügy jelentőségét jelzi hogy kongresszusi meghallgatást tartottak a témában, ahol a méhészek a kutatások azonnali anyagi támogatását követelték.

Mészáros Edit



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.