A mobil felelős a méhek haláláért? (Inforádió)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. április 16.
Lehetséges, hogy a mobiltelefonok felelősek méhek ezreinek rejtélyes eltűnéséért. A rovarok rendkívül fontosak az ökoszisztéma fenntartásához, kipusztulásuk akár az emberi faj végét is jelentheti.

Az Egyesült Államokban a méhészek által tartott rovarok kétharmada odaveszett, valószínűleg a mobiltelefonok káros hatása miatt: a rovarok hirtelen elhagyták a kast, és nem tértek vissza.
A jelenség már Európában is megfigyelhető: egy vezető brit méhész, John Chapple elmondta, hogy 40 méhkasból 23-at egyszerűen otthagytak az apró állatok.

Gyilkos mobilok?
Tudósok szerint az ok az lehet, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott jelek zavarják a méhek természetes radarját, amelynek segítségével a rovarok visszatalálnak a kasukba pollengyűjtő körútjuk után.
Egy német kutató szerint a méhek nem repültek vissza a kasba, ha annak közelébe mobiltelefont tettek. Az elveszett, zavarodott méhek a természetben hamarosan elpusztulnak.
A telefonok a harmadik legnagyobb veszélyt jelentik a Föld méhpopulációjára, amelynek nagysága az 1970-es évek óta 60 százalékkal csökkent.

Nem az egyetlen veszély
Az újonnan felbukkant jelenség előtt a méheket egy Indonéziából származó parazita tizedelte Nagy-Britanniában. A tudósok megtalálták ugyan az ellenszert, és a méhészek által tartott rajok egy részét még sikerült megmenteni, a vadon élő, mézet készítő méhek legnagyobb része elpusztult.
Veszély azonban nemcsak a mézet készítő, hanem a poszméhekre is leselkedik.
A füves területeken elő méhek, amelyek rendkívül fontos szerepet játszanak a virágok beporzásában, egyre nehezebben tudnak megélni, mivel a réteket egyre többször kaszálják, így a késő nyári virágoknak esélyük sincs szirmot bontani.

Belehalnánk
A méhek jelentőségét már az 1600-as években felismerte egy brit mezőgazdász: Gervase Markham szerint az apró rovarok minden állat közül a legfontosabbak és leghasznosabbak az ember számára.
Albert Einstein egyszer állítólag kiszámolta: ha a méhek egyszer csak eltűnnének a Föld színéről, az emberiség nem lenne képes életben maradni négy évnél tovább.

 

 


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.