Elfagyott az akác, segített a repce (Nógrád Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. május 16.
Megperzselt akácosok is tanúi a tavaszi fagyoknak, így a méhész becslése szerint a tavalyi mennyiség harminc-negyven százaléka várható akácmézből. Tájékunkkal különösen elbántak a mínuszok, a védett helyeken kivirágzóit fák, a fázott virágok nem sok jóval kecsegtetnek. Mintegy tíz éve volt akácvirágzás előtt olyan erős fagy, mint az idén, a méhészek és mások bánatára. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesülethez érkezett jelzések szerint Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár, Borsod, Békés, Fejér, Csongrád megyékben és a fővárosban, illetve a környékén is elfagyott az akác. Ennek következtében akácmézből jelentős kiesés várható.
Észak-Magyarországon, ezen belül megyénkben különösen rossz a helyzet: sok akácos még most is kopár, csak helyenként kezdenek levelezni a fák. Több helyen őszt idéz a kopár erdők látványa.
A tavasz e meghatározó időszaka nem sok jót ígér a méhészeknek. Pálinkás Sándor, ceredi méhész - aki ezekben a napokban az Alföld megmaradt akácadottságait igyekszik kihasználni - további részletekkel érzékeltette, mit végeztek a mínuszok. Mint mondta, megyénkben például csak a magasabb vagy védettebb területeken - dombok csúcsán, itt-ott a hegyoldalakon van virágzás. Nem ritka az sem, hogy csak a lombkorona felső részét kímélte meg a hideg, az alsó ágakon mindössze a már száradó kezdemények láthatók. Így akácból idén a tavalyi méztermés harminc-negyven százalékára lehet számítani szűkebb pátriánkban, de az alföldi részeken sem sokkal biztatóbb a kép: hat-nyolc kilós helyett most három-öt, két és fél-négy kilós a napi hordás. A kinyílt, de „fázott virágokban" kevesebb ugyanis a nektár. Szerencsére a repce, a maga szerényebb módján segített, bizonyos mértékig ellensúlyozta a kiesést.
- Kollégák véleménye szerint ebből a tavalyit meghaladó, jó közepés a hozam, de olyan is van, aki kiugróan jónak ítéli ezt meg.
Hozzá kell azonban tenni, hogy a repcevirág méze a Hatvantól északabbra eső országrészeken messze nem olyan jó minőségű, mint ettől délebbre, a termőterület adottságai következtében - jelezte Pálinkás Sándor, s hozzátette. - Másrészt figyelnünk kell erre az összetevőre, mert a repce virágpora nem hat előnyösen a méz minőségére.
Repce és akác után vaddohányra, más néven a selyemfűre, selyemkóróra összpontosítanak a méhtartók. Ez a Kanadából származó, rendkívül szívós növény több száz hektáron található már az országban, s úgy tűnik, tovább szaporodik. Ezzel most az a gond, hogy száraz volt az évszak eddigi része, s ha marad a csapadékszegénység, azt a virágzása megsínyli. Amennyiben ezekben a napokban jönne eső, a méhészek nagyobb reménnyel tekintenének vándorlásuk következő állomásaira, a „vaddohánymezőkre".   Mihalik J.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.