Elhúzták a mézesmadzagot (Békés Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
 2007. június 6.
VÁLSÁGBAN A hamisítások miatt évről évre rögösebb az „akácos út"
Egy külföldi vizsgálat szerint a hazánkban kapható mézek közel 70 százaléka hamis. Eközben az egyébként jó minőségű terméket előállító ágazat értékesítési válsággal küzd.

A közelmúltban került nyilvánosságra annak a külföldi felmérésnek az eredménye, amely arról számolt be, hogy a hazánkban kapható mézek több, mint kétharmada nem eredeti. Kiss Tamás, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Békés megyei szaktanácsadója elmondta, hogy a kereskedők kétféle módon hamisítják a terméket Az eredethamisítás azt jelenti, hogy például az akácmézhez valamilyen külföldi virágmézet kevernek, de akácmézként értékesítik. A minőséghamisítás során viszont adalékanyaggal, például répacukorral vegyítik az ínyencséget.

A szervezet éppen az egyre erőteljesebben jelentkező problémák miatt külön forrásokat különített el költségvetéséből az ellenőrzésekre. A mézet - már nem először — Brémába küldték, ugyanis legközelebb Németországban akad olyan laboratórium, ahol mindenre kiterjedően meg tudják vizsgálni az édes különlegességet. A hamisítási technikák egyre kifinomultabbak, az adalékanyagok jelenlétét csak bonyolult eljárással lehet kimutatni.
— A vásárlók számára az árak lehetnek irányadóak. A gyanúsan olcsó termékekkel jobb vigyázni. A félkilós, 500 forint alatti áron kapható akácméz és az ugyanilyen tömegű 350 forintnál olcsóbb virágméz aligha eredeti — szólt Kiss Tamás  szaktanácsadó  arról, hogy miként ismerhetők fel a hamis termékek.   Papp Gábor

Információink szerint az eset kapcsán az országban egyetlen forgalmazót büntettek meg. A méhészek száma eközben évről évre folyamatosan csökken, mivel jó minőségű, Európa-szerte ismert termékeiket nem tudják értékesíteni.

 


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.