El kell égetni a méhcsaládokat (Kisalföld)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. július 28.
Fertőző betegség: A karantén hatvan napig tart
Kapuvár és Csorna térségében sorra el kell égetni a méhcsaládokat, miután egy fertőző betegség jelent meg a kaptárakban. A méhészek vesztesége családonként 15-20 ezer forint. Ahol teljesen fel kellett számolni a gazdaságot, legalább három évnek el kell telnie, hogy elérjék a mostani szintet. Ez pedig családonként újabb több tízezer forint pluszkiadást jelent.

A közelmúltbeli mézhámisítási ügy, az olcsó román és kínai méz behozatala mellett most ismét nehéz helyzetbe kerültek a térségünkbeli méhészek. Kapuváron, illetve Csorna környékén egyelőre gyógyíthatatlan és fertőző méhbetegség jelent meg, az úgynevezett nyúlós költés rohadást okozó baktérium a kelésben lévő fiatal egyedekét betegíti meg. A fertőzött méz emberi fogyasztásra veszélytelen. A méhek esetében viszont azt jelenti, hogy szaporodásképtelenné válnak a családok. A helyzetet súlyosbítja, hogy több soproni méhész a Hanságba vitte el méheit, ahol az egészséges rovarok keveredhettek a betegekkel így csak jelenleg igaz, hogy Sopronban még nem ütötte fel a fejét a betegség.
Ötven százalék felett égetés
- A legutóbbi információk szerint eddig mintegy négyszáz méhcsaládot kellett elégetni - tudtuk meg Kovács Jánostól, a kapuvári körzet egészségügyi felelősétől. - A hatósági állatorvos a fertőzött családoktól számított öt kilométeres körzetben hatvan napig karantént rendel el. A legelsőt még július 10-én léptették életbe. A lezárt területen belül előállított mézet értékesíteni nem szabad, valamint a családokat sem lehet más helyre költöztetni. Most sorra járjuk a méhészeteket, ahol a fertőzöttség elérte az ötven százalékot, ott a teljes állományt meg kell szüntetni. A karantén ideje és körzete a
jövőben tovább bővülhet. Mivel a betegség megállításának egyetlen módja a teljes megsemmisítés, most még nem lehet megmondani, hány családot kell elpusztítani.
A méhészektől a szaktársaim nevében is azt kérem, a betegség felszámolása érdekében jelentkezzenek az egészségügyi felügyelőknél és vizsgáltassák be az állományukat.
Nem tudtak mézet eladni
A méhészek körében a mostani betegség régóta ismert. Időközönként felbukkan, és jelentős károkat okoz. Csakúgy, mint most. Egy nagyobb - 100 családos - termelő több millió forintos kárt kénytelen elviselni. A bevételkiesés családonként 15-20 ezer forint közötti. A megyei állat-egészségügyi intézet folyamatosan végzi a dokumentációt, és a gazdák az igazolásokkal fordulhatnak kárenyhítésért.
-A repce- és az akácmézből valamennyit elő tudtunk állítani - egészítette ki Csonka István fertőszentmiklósi méhész. - A napraforgó viszont teljesen kiesett. Számunkra tehát nemcsak a családok felszámolása, majd újratelepítése a kár, hanem az is, hogy nem tudtunk mézet eladni. P.HORVÁTH LÁSZLÓ

 


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.