Mézes hetek nem jönnek (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. augusztus 15.
MÉHÉSZBAJOK Elpusztult a méhek fele, kevesebb a nektár
Milliárdos károkat okozott a méhészeknek a rendkívül forró nyár.

Somogyban is feleannyi méz termett, mint a korábbi években, ráadásul a méhek is pusztulnak. Sokan vegyszermérgezésre gyanakodtak, de ezt nem igazolták a laboratóriumi vizsgálatok. A pusztulás legvalószínűbb oka a rendkívüli időjárás, a szokatlan szárazság. Somogyban található az ország méhállományának csaknem egytizede, itt van a legnagyobb egybefüggő hárserdő is.
Milliárdos károkat okozott a méhészeknek a forró nyár
Somogyban is feleannyi méz termett, mint amennyi szokott Ráadásul, nemcsak mézből van kevesebb, a méhek is pusztulnak. Bíró Márton Kaposvár környékén 150 méhcsaládról gondoskodik. Évtizedek óta méhészkedik és azt mondja, nem emlékszik akkora méhpusztulásra, mint ami az idén nyáron volt.
- Egy méhcsaládban átlagosan 60-70 ezer rovar van - mondta Bíró Márton. - Nekem a családjaim nagy részében a harmada, de inkább a negyede maradt. Sok méhésszel beszéltem, és hasonló a helyzet máshol is: a rovarok fele szinte mindenhol elpusztult. Nálam például annyira legyengültek a méhcsaládok, hogy hordásra is képtelenek voltak. Vegyes virágmézből gyakorlatilag nekem – de szinte senkinek - nem is lesz az idén. Az akác az rendben volt, még talán a repce is, de onnantól szinte semmi. Küldtem mintát a laboratóriumba, hogy kiderülhessen, mi a bajok oka, de még nincs eredménye a vizsgálatoknak.
Ez nemcsak somogyi probléma. A hozzáértők szerint országosan is feleannyi lesz a méz, mint az előző években. Azt, hogy mi okozta a méhek pusztulását, eddig nem sikerült kideríteni. Vannak, akik vegyszermérgezésre, mások a génmanipulált napraforgóra, megint mások a túl sok környezeti ártalomra gyanakszanak.
- A régióból több mintát is eljuttattak az állategészségügyi állomásra a méhészek, hogy kiderülhessen az igazság - mondta Nagy Csaba, a régió méhészeti szaktanácsadója. 

Még nincs minden vizsgálatnak eredménye
A mérgezéssel kapcsolatos gyanú viszont megdőlt. A pusztulás legvalószínűbb oka így az lehet, hogy egyszerűen a rendkívüli időjárás és a szokatlan szárazság okozhatta a problémákat. A felmérések szerint egyébkent nem is elpusztultak a méhek, hanem a szaporodásuk volt sokkal lassabb ütemű, mint ahogy az normális körülmények között megszokott. Ami ennél sokkal aggasztóbb az, hogy folyamatosan és krónikusan jelen van egy méhbetegség, a nozémit, ami korábban csak elvétve fordult elő. Ez a méhek bélcsatornáját támadja meg és legtöbbször gyorsan a pusztulásukhoz vezet.   Fábos Erika

Óriás méhlegelők
SOMOGYBAN ezerkétszáz méhész és nyolcvanhatezer méhcsalád van. Az ország méhállományának csaknem a tizede található ezen a tájon. Óriási méhlegelők találhatók a megyében. Akácban is gazdag a Zselic, de hársból az ország legnagyobb egybefüggő erdeje található Somogyban.


 


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.