Vírus öli a méheket? (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. szeptember 8.
Ökológiai katasztrófa fenyeget - Keresik az ellenszert
Vírus okozhatja a mézelő méhek világszerte tapasztalható pusztulását, amely a legnagyobb méreteket az Egyesült Államokban öltötte. Ha a folyamatot nem sikerűi belátható időn belül megállítani, annak ökológiai katasztrófa lehet a vége, ugyanis a méhek tevékenysége a növényvilágra is kihat.

Ausztráliából behurcolt vírus okozhatja a mézelő méhek világszerte aggasztó méreteket öltő pusztulását - állítják amerikai kutatók. A jelenség először az Egyesült Államokban bukkant fel, s az utóbbi három évben már drámai méreteket öltött. A múlt század ötvenes éveiben mintegy ötmillió méhkolónia tevékenykedett az országban, de számuk ennek ma már a felét sem éri el - adta hírül a BBC.
Először 2004-ben figyeltek fel arra a méhészek, hogy a kifejlett méhek egyszer csak nyomtalanul eltűnnek, nem térnek vissza többé az összegyűjtött mézhez és pollenekhez. Ma már a kaptárak ötven - egyes területeken pedig kilencven - százalékának lakói váltak köddé. Ha a folyamatot nem sikerül belátható időn belül megállítani, annak nem csak a méhészek és a mézfelhasználó iparágak látják dollár milliárdokban mérhető kárát. A baj sokkal nagyobb, mert a virágokat beporzó méhek pótolhatatlan szerepet töltenek be a növényi kultúrák fennmaradásában. A kutatómunkában már sok teória látott napvilágot. A gyanú először különféle atkákra terelődött, a kézenfekvőnek látszó magyarázat azonban nem igazolódott. Sokan a génmódosított növényekkel hozták össze-, függésbe a jelenséget, mert ezekkel nemcsak az emberek, hanem a méhek is kapcsolatba kerülhetnek. Voltak, akik a globális felmelegedés számlájára írták a rovarok eltűnését, és felvetődött az is, hogy a mobiltelefonok elterjedése az ok. A mobilok elektromágneses tere ugyanis megzavarhatja a méhek tájékozódását, s könnyen eltévedhetnek.
A kiterjedt kutatások nyomán most egy 2002-ben azonosított vírust tartanak a méhpusztulás legvalószínűbb okának. Az úgynevezett izraeli akut paralízis vírust (IAPV) ugyanis valamennyi megbetegedett kolóniában megtalálták, az egészségesek között azonban csak egyben.
Ez utóbbi adat miatt a tudósok egy része úgy véli, az IAPV nem lehet egyedül felelős az állatok tömeges elhullásáért, az IAPV azonban vitathatatlanul kulcsszerepet játszik a folyamatban.
A gyanú szerint a vírus Ausztráliából került az országba, hogy azok segítsenek az amerikai kolóniáknak egy veszélyes atka leküzdésében. Ha a feltevés helyes, akkor éppen a segítő szándékkal növelték a bajt. Derűlátásra ad viszont okot, hogy a kutatások szerint sok méh úgy élte túl a fertőzést, hogy az IAPV genetikai információját beépítette saját genomjába, és ellenállóvá vált a kórokozókkal szemben.

 


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.