Zárjeggyel a hamis méz ellen (Kelet-Magyarország)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. augusztus 30.
A mézhamisítás ellen zárjegy bevezetését fontolgatja az érdekvédelem.
Nyíregyháza (KM) - A Magyarországon forgalmazott mézek 70 százaléka nem felel meg a minőségi követelményeknek. A Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint ezért zárjegyet kellene rakni ezekre a termékekre is. A sajtónak nyilatkozó Bross Péter szerint ez bizonyíthatná, hogy a megtermelt mézet Magyarországon gyártották és természetes eredetű. A mézzárjegy bevezetésének az előkészítése már elkezdődött.
A tervek szerint a zárjegyet az egyesület adná ki, ezzel garantálva a termékek minőségét. A szabályok szerint ugyanis, ha cukrot vagy aromákat adnak a mézhez, akkor
az már hamis. Kiss Zsigmond, a megyei méhésztársadalom ismert képviselője szerint az országos egyesület már tíz éve tervezi a mézzárjegy bevezetését, ami hasonlít az 1930-as évek gyakorlatában már működött hasonlóhoz. A méhész szakember azonban szkeptikusan vélekedik a tekintetben, hogy a zárjegy bevezetése önmagában elég hatásos lesz-e az elburjánzott mézhamisítások megszüntetése ellen. 
- Amíg az illetékes magyar hatóságok az uniós elfogadottságú brémai laboratórium minőségvizsgálat eredményeit nem fogadják el, viszont idehaza a valódi jó minőségű mézet az áruházi pultokon nem tudják garantálni, addig, nem sok mindent oldhat meg a zárjegy sem – mondta lapunknak.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.