Rovarszenzor (Figyelő)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. szeptember 19.
Jól ismert tény a méhek rendkívül érzékeny szaglása - ezért is próbálkoznak azzal világszerte a kutatók, hogy segítségükkel különböző vegyületeket, így a robbanóanyagokat is azonosítsanak.

A szorgos rovarok tehát elméletileg aknák vagy bombák felderítésérére is alkalmasak. Ezt leginkább laboratóriumban, de újabban terepen is sikerült bizonyítani. A gond csak az, hogy a méhek alkalmazása az efféle feladatokra megfelelően kidolgozott eszközök hiányában eddig meglehetősen nehézkesnek bizonyult. Az Inscentinel nevű brit vállalkozásnál azonban most sikerült, és a méheket szenzorként tartalmazó bomba-detektorokat fejlesztettek. A lap-toppal összekapcsolandó „műszer" ráadásul vigyáz az érzékelőként alkalmazott rovarokra is, amelyeket egy-két nap „munka" után visszaengednek a kaptárba.
A „műszer" felkészítése a klasszikus kondicionálás nevű tanulási folyamaton alapul. Ennek során mindig cukros oldattal jutalmazzák a speciális kazettába zárt méheket, ha robbanóanyagokra jellemző vegyületeket juttatnak környezetükbe. Megfelelő számú - 20-30 - szagoltatás és az azt követő pozitív megerősítés után az ízeltlábúak agyában a bomba és az élelem összekapcsolódik, ami feltételes reflexet vált ki bennük. Szájszervük ugyanis a jutalom tudatában ki-kitüremkedik. Ez pedig videokamerával, és erre kidolgozott képelemző szoftverrel azonosítható, a méhek így megbízhatóan jelzik a keresett anyagot. A rovarok ráadásul állítólag pontosabban dolgoznak, mint a kutyák - amellett, hogy szaglásuk kevésbe kifinomult - a jutalom reményében olykor hazudni is hajlamosak.
A kutatók módszere nemcsak bombák, hanem számos egyéb vegyület - kábítószer, az élelmiszerek romlásátjelző anyagok - érzékelését is lehetővé teszi. Az Inscentinel most az orvosi diagnosztika irányába is fejleszti megoldását: idővel a leheletből, vagy vizeletből azonosítaná a méhekkel a rákos elváltozásokra jellemző molekulákat.

 

 


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.