Méhészkonferencia (Zalai Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. október 9.
Helyi értékesítési program, uniós támogatással
Lenti (gyo - A méhbetegségekről és a mézértékesítésről is szó esett azon a termékbemutatóval egybekötött konferencián, melyet a Lenti és Vidéke Méhész Egyesület szervezett a városban.

A rendezvény célja egyrészt a helyi méhész társadalom tájékoztatása volt aktuális kérdésekről, mellette egy EU-s pályázat támogatásával a helyi termékekre is felhívták a figyelmet. Erről Gaál László, a 104 környékbeli méhészt tömörítő egyesület elnöke tájékoztatta lapunkat.
- Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik a helyi termékek iránt - mondta az egyesületi vezető. — Lenti térségében számos olyan produktum található, melyek érdeklődésre tarthatnak számot, a méz is ezek közé sorolható, vagyis az itt élő méhészek számára ez a helyzet új lehetőségeket, s ezzel együtt új kihívásokat is teremt. Ezért indítottuk el a Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökséggel közösen a Különlegességek és hagyományok határainkon át nevű programot, melynek lebonyolításában az ausztriai Oberwart a partnerünk.
Gaál László elmondta, akárcsak országosan, Lenti térségében is nehézségeket okoz a megtermelt méz értékesítése. A termék ára igen alacsony, de kénytelenek olcsón is eladni, mert a rendkívül száraz időjárás miatt a méhészek a korábbi időszakot meghaladó mértékben kénytelének cukrot venni. Emellett Magyarországon szintén megjelentek a méhészeket világszerte aggodalommal eltöltő betegségek, amelyek ellen egyelőre nem tudják eredményesen felvenni a harcot.
- Amerikában a méhcsaládok fele elpusztult, de itt is megfigyelhető az állomány fokozatos csökkenése - ismertette Gaál László. — Egyelőre még kutatják ennek okait.

 


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.