Zárszalag védi a magyar mézet (Kisalföld)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. október 13.
FOGYASZTÓVÉDELEM
Néhány héten belül zárszalag kerülhet az eredeti magyar mézre. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vezetősége vasárnapi ülésén tárgyalja a minőségi tartalomra utaló jelzés odaítélésének részleteit.

Egy nemrég készült felmérés igazolta: a boltok polcain található méz 70 százaléka nem felel meg az előírásoknak. A szakemberek negyvennél több mintát vettek: ebben a hipermarketekből származó hazai és importtermékek egyaránt szerepeltek. A magyar akácmézben például pampafű- és narancsvirágpollent fedeztek fel, ami arra utalt, hogy a hazai terméket olcsó dél-amerikai vagy kínai mézzel dúsították.
- Az OMME még tavasszal döntött a zárszalag létrehozásáról, mely egyfajta eredetvédelmet jelent. A vásárlók így eredeti magyar, természetes, idegen anyagokat nem tartalmazó mézet fogyaszthatnak - tájékoztatott Varga Tamás Imre, az OMME megyei méhészeti szaktanácsadója. A méhészek a zárszalaggal kívánják kizárni soraikból azokat, akik az olcsó kínai és dél-amerikai mézekkel keverik a hazait, esetleg más anyagokkal hamisítják azt. Az egyesület hat forintért biztosítja a hamisíthatatlannak vélt szalagot és szigorúan ellenőrzi azon termékeket, amelyeken majd feltűnik. A zárszalagon látható lesz egy hat számjegyű kód (ennek első két számjegye a megye általánosán használt kódszáma, további négy számjegye pedig a megyénként kiadott sorszám) is, amely alapján a fogyasztó azt is megtudhatja, kinek a méhészetéből származik a termék. A hat számjegyű azonosítót továbbá elhelyezik a kaptárokon és más eszközökön is.
A civil szervezet hétvégi ülésén dönt arról, hogy ki és milyen feltételekkel kaphat zárszalagot. A minőségi tartalomráutaló jelzést azok a méhészek, esetleg kereskedők használhatják, amelyek aláírják a nyilatkozatot arról, hogy csak eredeti magyar mézet töltenek az üvegekbe. A termékeket rendszeres laborvizsgálatnak vetik majd alá. A szaktanácsadó szerint néhány héten belül már találkozhatunk zárszalaggal ellátott mézzel: eleinte á méhészeknél, később a boltokban is. Varga Tamás Imre jóslata szerint egyelőre a zárszalaggal ellátott, és a jelzés nélküli méz között nem lesz látható árkülönbség. MÉSZELY RÉKA

 


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.