Szalagot a mézre (Vas Népe)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. október 17.
Szombathely - Zárszalaggal és laborvizsgálatokkal erősítenék a bizalmat a magyar méhészek a hazai méz iránt. A hazai mézre ugyanis az emberi kapzsiság jelenti a legnagyobb veszélyt - állítják a méhészek. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) október 14-én tartott ülésén egyhangúlag fogadták el, hogy a forgalomba kerülő magyar mézet minőségvédelmi zárszalaggal lássák el. Ez garanciát jelentene a fogyasztók számára, hogy 100 százalékban természetes és magyar mézet vásárolnak - nyilatkozta Kéve György méhészeti szaktanácsadó, az OMME elnökhelyettese. Hozzátette: Az új zárszalagokkal a kaptártól az asztalig nyomon lehet követni a méz útját.
A zárszalagot az OMME-nél lehet igényelni, ha a kereskedő vagy a termelő aláír egy együttműködési megállapodást. Ezután a termékét laborvizsgálatnak vetik alá, aminek a költsége 1-2 ezer forint. Lehet drágább vizsgálatot is kérni, de ezek az eljárások már a glükóz, a fruktóz szintjét is mérik, illetve meghatározzák a méz származási országát. Ezáltal ki lehet szűrni a jó magyar mézként feltüntetett gyengébb minőségű dél-amerikai és ázsiai fajtákat. Az OMME szakemberei továbbá szúrópróbaszerűen vizsgálhatják a termelőket, a forgalmazókat, hogy a zárszalag megszerzése után is valóban azt teszik az üvegbe, amit feltüntetnek. Ezen vizsgálat költségeit a Magyar Méhészeti Program állja.
Az azonosítószámmal ellátott, az 1879-es OMME jelvény másolatát viselő és nehezen hamisítható szalagok ára várhatóan 6 forint körül alakul darabonként. Azok a termelők és forgalmazók, akiket valamely laborvizsgálat már elmarasztalt az előző 3-5 évben, nem kaphatnak zárszalagot. A felmérések szerint a kereskedők nem örülnek maradéktalanul a szalagnak. így ugyanis már nem lehet magyar mézként árusítani a hazaival feljavított, gyenge külföldi portékákat. Viszont maguk is szerezhetnek zárszalagot a fenti eljárás betartásával. A kezdeményezés szakmai és társadalmi körökben is támogatottságot élvez.
A hétvégi ülésen két független laboratórium szakértői is tájékoztatták a méhészeket a méheket fenyegető veszélyekről. Még nem zárult le minden vizsgálat. Folyamatban van még az USA és Nyugat-Európa méhállományát tizedelő rejtélyes vírusbetegség magyar vonatkozásának elemzése. A begyűjtött mintegy 150 minta ötödét bevizsgálták - közölte Kéve György. A szakértők szerint az egész méhcsaládokat elpusztító atkafertőzés a hatékony védekezés következtében visszaszorulóban van hazánkban - számolt be Kéve György, Meglepetés volt azonban a méztermelők számára, hogy a vártnál elterjedtebb a nosema-s megbetegedés, ami hasmenéses tüneteket produkál a fertőzött egyedeknél. Ez a betegség nem pusztítja el a méhcsaládokat, védekezni is lehet ellen. De ebben az esetben is fontos, hogy körültekintőek legyenek a méhészek, és megóvják az állományukat és a mézüket. Ugyanis figyelni kell arra, hogy a jó minőségű mézük a védekezés során ne szennyeződjön szermaradványokkal vagy idegen anyagokkal.
Kéve György hangsúlyozta: a fent említett betegségek csupán a méhekre jelentenek veszélyt. Németh Zoltán

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.