Százezrével pusztulnak az idegméregtől a méhek (Dunántúli Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. április 15. - KI PERMETEZETT? A közeli repceföldekről vettek mintát a méhészek, amit laborvizsgálatra küldtek

GYÓD Soha nem tapasztalt méh-pusztulás kezdődött Gyód környékén, illetve Keszü, Regénye és Görcsöny térségében. Éppen a repcét legelték a szorgos állatok, így a gyanú is a sárga táblák felé terelődött. Szerdán permeteztek, ám a méhészeket nem értesítette senki.
Kovács István gyódi méhészetében több mint ötvenszázalékos az elhullás. Eddig. Szerinte biztosan idegméregről van szó, mert a méhek rángatózva agonizálnak, szipókájuk hosszúra kinyúlik. Hasonlóan vélekedik Czimmer Tibor, aki szerint az elmúlt hét szerdáján kezdődött az elhullás, és sajnos azóta is tart. A kár elérheti a 15-20 millió forintot, hiszen nemcsak a méhcsaládok pusztulását, hanem az elmaradt hasznot is be kell kalkulálni. Egyelőre még nem tudták felmérni a kárt, ám akkor még nagyobbra nő, ha kiderül, hogy az anyaméhek is elpusztultak. Egy-egy anya ugyanis 2400 forintot ér, egy kaptárnyi méh pedig 35 ezret. Egyelőre tizenhat környékbeli méhész jelezte a kártételt, sokuknál 50, de van, akinél a családok 70-80 százaléka is elhullott. Egy család hetvenezer rovart jelent.
Czimmer Tibor feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, ám később a rendőrségről arról értesítették, hogy ilyen ügyekben  nem  nyomoznak.
Ezek után döntöttek úgy, hogy maguk járnak el az ügyben. A környéken lévő repcetáblákról mintát gyűjtöttek, amit egy zacskó elhullott méh és egy körjegyzői jegyzőkönyv kíséretében a kaposvári állat-egészségügyi állomás laboratóriumába vittek.
Dr. Vass Péter, Baranya főállatorvosa lapunknak elmondta, hogy permetezés előtt a tulajdonosnak értesítenie kell az illetékes önkormányzatot, hogy szólhassanak a méhészeknek, akik néhány napra bezárják a kaptárajtókat. A méhészek most annak próbálnak utána járni, hogy ez megtörtént-e.   Kozma Ferenc



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.