Csurran-cseppen a mézbírság (Népszabadság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. május 10.  - Kilenc hazai mézfeldolgozónál vizsgálódik az Apeh és az élelmiszerlánc biztonságáért felelős hatóság - jelentették be pénteki sajtótájékoztatójukon az érintett szervek képviselői. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakosított szervei jelenleg három vállalkozásnál vizsgálódnak mézhamisítás gyanújával, míg az adóellenőrök hat vállalkozás számláit veszik górcső alá: náluk többek között áfacsalás, a kiviteli szabályok megsértése a gyanú.
A hatóságok egyelőre részeredményeket tudtak felmutatni az egy hónapja elindult vizsgálatban. Bár a társhatóságok egyik esetben sem nevezték meg az érintett cégeket, úgy tudjuk, az FVM által eddig kiszabott 37 millió forintos minőségvédelmi bírságot a dunavarsányi Aranynektár Kft. kapta, amit a cég ki is fizetett. Az Aranynektárnál ugyanakkor feloldották az áprilisban hozott hatósági zárlatot, és jelenleg hatósági felügyelet alatt folyik a termelés.
Mint azt korábban megírtuk: az állat-egészségügyi ellenőrök még áprilisban tettek lakatot a dunavarsányi üzemre, miután a termelői méz mellett nagy mennyiségben találtak olyan cukorszirupot, amely a hatósági gyanú szerint alkalmas lehet a méz hamisítására is. A Süth Miklós főállatorvos, az FVM szakállamtitkára által a pénteki sajtótájékoztatón "jelentős Pest megyei mézfeldolgozóként" körülírt cégen kívül további három cégnél vizsgálódnak az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság szakértői. Jelenleg a kérdéses termékminták laboratóriumi vizsgálata folyik, és amennyiben bizonyítást nyer, hogy belepiszkáltak a természetes méz összetételébe, úgy visszahívják a bolti polcokról az adott terméket.
Az Apeh ellenben most hat cég számláit veszi górcső alá, miután felmerült az áfacsalás gyanúja, illetve egy cég esetében, hogy jogosulatlanul igényelt kompenzációs felárat az általa mézként exportált cukorszirupra. Sőt van olyan eset, ahol az exportált áru el sem hagyta az országot - mondta Juhász István, az Apeh kiemelt adózók igazgatóságának igazgatója. Azt, hogy a vizsgálatba vont cégek neve nem nyilvános, Szikora János, az Apeh elnöke azzal indokolta: az adóhatóságot köti az adótitok, míg Süth Miklós rámutatott, hogy a hatóság kezét köti az az előírás, miszerint csak a lakosságot fenyegető közvetlen veszélyhelyzet esetén hozhatják nyilvánosságra a vizsgálatba vont cég vagy cégek nevét. Takács Ferenc, az Aranynektár Kft. vezetője lapunknak elismerte a bírság tényét, azt azonban cáfolta, hogy a hatóságok által nevesített visszaélések rájuk vonatkoznának. Batka Zoltán

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.