Akácmézből közepes hozam várható idén (Petőfi Népe)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. június 10. - Biztató a dél-alföldi mézhozam. Korai még mérleget készíteni, hiszen csak az első Duna-Tisza közén lévő méhlegelőkről vannak adatok. A hegyvidéki akácosokból még nem tértek haza a méhészek, mert ott május 24-én kezdődött a virágzás.

- Baja térségében ,a délvidéki akác virágzása május ló-én kezdődött, és tizennégy napig tartott. Azaz négy nappal tovább a megszokottnál. Sok helyen jelentős fagykár érte az akácosokat, így a méhek csak a fák csúcsairól hordhatták a nektárt. -Méhésztársaim elmondása szerint közepes az idei termés. Azt tapasztaljuk viszont, hogy zamatosabb és illatosabb, mint a tavalyi - mondta Délity Ádám sükösdi méhész.
A vándorméhészek Nógrád és Vas megye hegyvidékéről kaptáronként 20-40 kilogramm hozammal térnek vissza. Az első délvidéki akácméz hordása nagyon eltérő volt. Helyenként, Baja térségében csak 12-15 kiló súlygyarapodást mértek, míg a határsávban ennek a kétszeresét. Sok méhészetben arra panaszkodnak, hogy a családoknak nem volt idejük megerősödni, felszaporodni. Enyhe volt a tél és betegségek tizedelték meg a méheket.
Az egészséges családok a fagykárok ellenére is 60-80 kiló mézzel gyarapították a kaptárak belsejét. Király László



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.