Milliószámra pusztultak a méhek megyénkben is (Új Néplap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. május 20. - Régen tapasztalt méhpusztulás okoz fejtörést a méhészeknek. A tél jócskán megtizedelte a méztermelő állományt. Molnár Ferenc megyei méhészeti szaktanácsadó á korábbi évekre vezeti vissza a jelenlegi problémát.

- A 2006-os enyhe tél, valamint a 2007-es nyár rekkenő hősége jelentősen megviselte a méheket, legyengítette az immunrendszerüket A tavaly betelelt, a megyében mintegy 40 ezer családot számláló méhpopulációnak 70-75 százaléka telelt ki, ennek fele termelő csak - számolt be a szakértő. A folyamatnak több káros következménye is lehet: egyrészt kevesebb lesz a méz, másrészt hosszú távon komoly gondok adódhatnak a gyümölcsösökben is. A méhbetegségek jelenléte még tovább súlyosbítja a jelenlegi helyzetet, de emellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a növényvédelmi vegyszerezést sem.
— A nagy mennyiségbe vetett repce idén bő terméssel szolgálhatna, ha a fent említett okok nem lennének, ugyanis a méhkaptárok e kultúrának a közelében állnak. Azonban a megye 800 méhésze már az akácot is figyeli - mondta el Molnár Ferenc.  M. G.



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.