Méhzárlat tíz településen (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. május 20. - BETEGSÉG Nyúlós költésrothadás fertőzte meg az állományt
Zárlat alá vették Somogyot: tíz településen betegség támadta meg a méheket. Öt kilométeres körzetekben nem lehet be- és kivinni az állatokat.

A nyúlós költésrothadás miatt rendelték el a 60 napos zárlatot tájékoztatott Lövey László megyei főállatorvos, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal (MgSZH) élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának igazgatója. - Nagy fertőzőképességű ragályos méh-betegségról van szó.
Somogyban Ádánd, Ságvár, Nyim, Nagyberény, Som, Siófok-Töreki, Törökkoppány, valamint Bélavár, Nagybajom és Taszár körzetében ütötte fel a fejét a betegség, amely a lárvákat folyósítja el. Tóth Szabolcs, az igazgatóság vezetőhelyettese kiemelte: ahol kimutatták a fertőzést, ott öt kilométeres térségben szigorúan tilos bevinni a méheket, illetve a kaptárakat sem szabad kihozni. A szabálysértőkre súlyos bírság vár. Sajnos korábban is előfordult ez a betegség - közölte Petrus Lajos, a Kaposvár és térsége méhészegyesület vezetője. Nagy Csaba szaktanácsadó elmondta: hazánkban ezt a betegséget tilos antibiotikummal kezelni. A fertőzött méheket meg kell semmisíteni, az állományt elégetik. Hozzátette: az ügyben érintett méhészek azonban százszázalékos állami támogatásban részesülnek. Az igazgató jelezte: a méhészek az igazgatási szabályok betartásával sokat tehetnek a megelőzés érdekében. Harsányi Miklós

Évi kétezer tonna méz
SOMOGYBAN a csaknem 1500 méhész 90 ezer méhcsaláddal foglalkozik. Megyénkben az éves méztermés közel 2000 tonna. Somogy az ország egyik legjelentősebb méztermelő megyéje - számolt be Varga Gábor, az MgSZH főigazgatója hozzátette: a legfontosabb méhlegelő az akác. Ez jelenleg több mint 37 ezer hektáron virágzik.



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.