Zárlat fertőző méhbetegség miatt (Nógrád Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. május 15. - Mézelő méhek nyúlós költésrothadása miatt három községet, Ipolytarnócot, Mihálygergét, Egyházasgergét és Karancskeszi-Marakodi-pusztát érintő zárlatot rendelt el nemrégiben a megyei állategészségügyi hatóság.

Ez azt jelenti, hogy hatvan napig a jelzett településekre be- és kivinni sem lehet méheket, a fertőzött családokat meg kell semmisíteni, s az előírások szerint a fertőtlenítés is kötelező. Az óvintézkedések a fertőzés terjedésének megakadályozását célozzák. További részleteket dr. Imre Sándor helyettes igazgatótól (Nógrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság) tudtunk meg a bejelentési kötelezettség alá eső betegséggel kapcsolatban.
A zárlat szükségességéről, indokairól, időtartamáról szólva a szakember közölte: tekintettel arra, hogy spórás baktérium betegíti meg a méheket, a lappangási idő hatvan nap. Ez az érintett méhészetnél végzett rendszeres vizsgálatok során a kór utolsó megállapításától lép érvénybe. Előfordulásával kapcsolatban elmondta, hogy változó a gyakorisága, például a múlt évben megyénkben négy-öt községben észlelték, s akkor is hasonló intézkedésekre kerítettek sort. A beteg családokat nem lehet megmenteni, csak a szakhatósági intézkedések jöhetnek szóba.
A fertőzés sajátossága, hogy a fiasítás betegszik meg. A leküzdés módja a fertőzött családok lekénezése, lefojtása, majd elégetése a kaptárral és tartozékaival együtt. Előírás az eszközök alapos fertőtlenítése is - jelezte Imre Sándor, s kérdésünkre válaszolva hozzátette: az eddig eltelt időszakban az egy mihálygergei méhészetben nyolc családot kellett elpusztítani. Megtörtént a terület átvizsgálása és azóta nem találtak fertőzésgyanús családot a méhegészségügyi felelősök.  Mihalik Júlia


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.