Méhészet két pörgetés között (Zalai Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. május 19. - Pusztaszentlászló - Néhány napig ritkábban járnak a méhek, persze nem mindenhol, csak ahol már elvirágzott a repce, és még nem nyílt ki teljesen az akác, mint Kiss Lászlóék méhészete körül. - A vegyesméz időszaka ezekben a napokban telt le, eddig a méhek elsősorban a repcéről gyűjtötték a nektárt. A repce lassan elvirágzik, úgyhogy mi a napokban már elvégeztük a tisztító pergetést, hogy jól kiürüljenek a keretek. Várjuk az akácvirágzást - említi Kiss László, aki fiával együtt főfoglalkozású méhész.
Kisséknél idén 650 mézelő méhcsalád, és az utánpótlás nevelése ad munkát.
- Sajnos hűvös volt a tavasz, ezen a környéken az akác rügypattanás után megfázott. Még nem nyílt ki teljesen, és a virág is kevesebb lesz. Úgy látom, kell még három-négy nap, amíg a méheink intenzíven gyűjteni kezdik az akácnektárt - folytatja a méhész. Érdeklődésünkre elmondta, a télen a méheiknek körülbelül 10 százaléka pusztult el, ami jóval kedvezőbb, mint másfelé. Ugyanis a megyében átlagosan 30 százalékos méhpusztulást regisztráltak a méhészetekben. Sokféle betegség veszélyezteti a méheket, a pusztaszentlászlói méhész szerint náluk az atka, és az élősködőt követő szövődmények, vírusbetegségek gyérítették a családokat.
Mivel jó az ára, évről évre növekszik a megyében a repce vetésterülete. Kézenfekvőnek tűnik, hogy növekszik ezáltal a vegyesméz mennyisége, de a méhész szerint ez azért nem így van.
- Nagyon sokféle repce van. Léteznek olyan hibridek, főleg az étkezési fajták, amelyek kevesebb nektárt adnak. Másrészt a mi kötött talajunkon sem olyan mézelő a növény, mint például  Letenye környékén, ahol  húszkilós gyarapodást is elértek kaptáranként. Nálunk ennél gyengébben mézeit a repce. A tavalyihoz hasonló, közepes mennyiségű lett a vegyes virágmézünk.
A méhészek egyelőre nem tudják, mennyit ér idén a mézük, pedig számukra ez most a legizgalmasabb kérdés. Mint Kiss László elmondta, hamarosan megkezdődik a felvásárlás, az árakat csak a piac ismerete, az idei kereslet-kínálat arányainak kialakulása után közlik a kereskedők, akik általában megvárják, milyennek ígérkezik az akácvirágzás. Tavaly például, közvetlenül pergetés után 320 forint volt a vegyesméz, és 520 forint az akácméz kilója. Novemberre aztán a vegyes ára felment 450 forint körülire, és az akácmézért is több mint 600 forintot adtak. Ezt azonban nem mindenki tudja kivárni, csak akinek elegendő forgótőkéje van. Az akácvirágzás után ugyanis folyamatosan venni kell a 200 forintnál drágább cukrot, etetni a rnéheket. A tapasztalt méhész elmondta, régen nem így volt. Amíg az állattartással nem volt gond, a legelőkön virágzottak a pillangósok, a lucerna, valamint más virágok, amiből nyáron a méhek nagyrészt megéltek. Csakhogy évek óta lecsökkent az állattartás, a legelők gondozatlanok, így sokkal több cukor kell a méheknek.
Érdeklődésünkre dr. Fendrik Péter állatorvos, méhészeti szaktanácsadó többek között elmondta, kevés a méhészek támogatási lehetősége. Jó volna, ha például a biodízel programba őket is bevennék, hiszen a jó terméshez kell a megporzás, ahhoz pedig a méhek. Példának hozta fel, hogy Franciaországban méhcsaládonként 5 ezer forintnak megfelelő beporzási támogatást kapnak a méhészek, mivel évente 4-5 százalékkal csökken a méhcsaládok száma. Hajdú Péter

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.