Méhészbecsület (Zalai Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. július 23. - ISKOLA A volt általánosban a „bogarászok" tanulhatnak
Kisgörbő - Méhészek vették birtokba a település egykori körzeti iskolájának objektumait, teljes, 2,5 hektáros területét. Az épületekbe máris élet költözött, még az sem kizárt, hogy hamarosan újra iskolaként, konkrétan méhészképzőként is funkcionál a valamikori intézmény.

Három évvel ezelőtt zárta be kapuit a nagy múltú, tornacsarnokkal is rendelkező kisgörbői iskola. A hasznosítás helyzete sokáig kilátástalannak tűnt, mígnem egy újonnan alakuló méhész szövetkezet fantáziát látott az épületegyüttesben.
- Miután márciusban megtekintettük az objektumot, három napig nem tudtam aludni, azon töprengtem, vajon hogyan tudjuk kihasználni a hatalmas épületegyüttest. Aztán letisztult a kép, s kiderült: minden téren tudunk élni a lehetőségekkel. Húsz évre béreltük ki az iskolát - idézte a kezdeteket Plótár László Ervin, a Balaton Nektár Szövetkezet elnöke, elárulva: a méhészettel foglalkozó, újonnan alakult közösségnek önálló telephelyet kívántak kialakítani. Mégpedig olyat, mely a mézelőállítás minden egyes mozzanatának, bemutatásának megfelelő helyet biztosít.
- A méhészet helyzete nem túlságosan rózsás - folytatta. - Az egyéni termelőkkel szemben a szövetkezet jobb pozícióból tud tárgyalni a felvásárlókkal, a vevők pedig garanciát kapnak, hogy a méz megbízható helyről származik, s adalékanyagoktól mentes. Minden tagunk a szövetkezet címkéjével ellátott, ám saját nevét viselő zárjeggyel értékesíti portékáját. Vagyis mindannyian a saját becsületünket tesszük az asztalra.
A szövetkezet jelenleg 19 tagú, a többség zalai, közülük ketten mézlovagok. Mindannyian igyekeznek, hogy megteremtsék a mézfeldolgozás-alapjait. Saját pénz ráfordításával, szabadidejükben végzik az épület átalakítását. Az előadó már működik, a kiszerelő- és tárolóhelyiségek jelenleg „társadalmi munkában" készülnek. A bemutató méhes ötven méhcsaláddal az udvar hátsó részén kapott helyet. Vendégeket fogadni, nemrég kecskeméti vendégek jártak nálunk tanulmányúton. A virágportermelésről, gyűjtésről, szárításról, annak humán- és állatgyógyászati felhasználásáról tartottam előadást nekik - árulta el a zalaszentgróti Skapér Zoltán, - aki a felügyelőbizottság elnöki tisztét tölti be a szövetkezetben. - Szeretnénk, ha telephelyünk szakmai központként is működne. Ehhez bizonyára segítséget kapunk a keszthelyi egyetemtől — a laborjukban vizsgáltatnánk be a mézünket, ők pedig hallgatókat küldenének hozzánk, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek. Terveink között szerepel, hogy öt éven belül megvásároljuk az épületet, méhésziskolát, s -múzeumot nyissunk. A gyűjtemény máris alakulgat, ahogy a programok is.

Kisgörbő polgármestere, Szabó Ferenc érthető módon örül, hogy végre jó kezekbe került az iskola. Elmondta, a hasznosítással kapcsolatosan rendkívül széles volt a skála, öregek otthona, térségi iskola, különböző üzemek kialakítása is szerepelt az ötletek között. Hangsúlyozta: a méhészközösséggel jó a kapcsolatuk, ennek része, hogy a falu bármikor használhatja programjaira a sportcsarnokot.

- Az egyesülettel közösen szervezzük meg például a Balatoni Mézes Napokat a Balaton parti városban szeptember első hétvégéjén. A fő cél nem más, mint az országosan egyedülálló, teljes körű elméleti és gyakorlati tudást biztosító, működő méhészközpont megteremtése. SÁMEL JÓZSEF


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.