Sok piacon nincs gombaellenőrzés (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. október 15. - Nem kötelezhetők a polgármesteri hivatalok, illetve a piacok sem arra, hogy gombaszakellenőrt foglalkoztassanak. A jogszabályok csak annyit rögzítenek, hogy ahol erdei gombát értékesítenek, ott vizsgálónak is működnie kell. Ha nincs ilyen áru a polcokon, megszűnik a felelősség, az alkalmi gombázók viszont nem tudják megnézetni, amit gyűjtöttek. így van ez Jász-Nagykun-Szolnok megye jó részén is.

Januárban hatályon kívül helyezték a gombavizsgálatról és -árusításról szóló, elavult jogszabályt, de az új rendelet várhatóan csak tavasszal lép életbe. - Most lényegében exlex állapot van ezen a területen, és például a jegyzőnek sem feladata, hogy gondoskodjon a piaci ellenőrről - nyilatkozta lapunknak Lucskai Attila, az agrártárca vezető tanácsosa. Elmondta, több helyről hallotta már, hogy megoldatlan a gombavizsgálat, amit talán az új rendelet - amelyen az ő vezetésével munkacsoport dolgozik - orvosol majd. Lehetőség nyílik ugyanis arra, hogy a szakellenőrök vállalkozóként, akár mellékállásban, otthonukban is fogadhassák a gyűjtőket. Nem kötődik tehát ennyire a piacokhoz ez a szolgáltatás. Addig csak az vezethet célra, ha a helyiek követelik ezt a lehetőséget. Nem törvénytelen, ha valahol nem dolgozik ilyen szakember.
Jászberényben Forgács István jegyző szerint nincs igény a vizsgálatra, a környéken amúgy is csak egy-két ehető fajta található. A piacon májustól nincs ellenőr, és nem árulnak erdei gombát sem. - Bár a megüresedett helyet meghirdették, hónapok óta nem jelentkezik senki az állásra - szögezte le lapunknak a jegyző. Nem titkolta azt sem, hogy az ellenőr fizetése jelentős költséget jelent az önkormányzatnak.
Ahogy arról az Új Néplap beszámolt, hasonló a helyzet a Felső-Jászság több településén is. Jászfényszarun szabadtéri elárusítóhely van, ahol szintén nem árulnak gombát, így vizsgáltatni sem lehet. Jászárokszálláson pedig már régen nem dolgozik ilyen szakember, mert nem érte meg foglalkoztatni a kevés megkeresés miatt. Kérdésünkre Jászapátiban is azt a választ kaptuk, hogy nincs ilyen lehetőség a városban.
Lucskai Attila ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy számos, egymással nagyon könnyen összetéveszthető gomba jelent meg az erdőkben, réteken. A gyilkos galócának például most van a szezonja. BERTA HAJNAL



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.