Az eső és a meleg „kihozta" a gombát (Zalai Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. július 1. - Zalaegerszeg (hp) - Hosszú ideje tartó esők, beázott erdei, mezei talaj, és emelkedő hőmérséklet. Ezek a gombák tömeges megjelenésének biztos feltételei. Tegnapra megtelt a vásárcsarnok karzata gombaárussal.

Az értékesebb gombák közül rókagombából van több, a vargánya kevesebb, ezt tükrözi is az áruk. A rókagombát árusítók közül volt, aki 1800-2000 forintra tartotta portékáját, más 2000 forint fölött valamivel a minőségtől függően, a vargánya ára viszont 3000 forint körül mozgott tegnap az egerszegi vásárcsarnokban.
- A vargányán és a rókagombán kívül találtam kenyérgombát, keserűgombát,
galambgombát is - mutatta az asztalon kiterített áruját Szekeres Csaba egerszegi nyugdíjas.
- Több mint húsz éve járok gombászni. Szeretem az erdőt járni, és nyugdíjasként ráérek,
minden második nap kimegyek az erdőbe, ezeket Vas megyében szedtem. A vargánya még csak most dobta ki magát. Ha továbbra is meleg marad az idő, néhány nap múlva vargányadömping lesz, mert jól beáztak az erdők. Mikor érdemes kimenni? Reggel ötkor már az erdőben vagyok, de nem lehet elég korán kezdeni, mert vannak, akik akkor már végeztek - osztotta meg velünk tapasztalatait Szekeres Csaba.
A kanizsai Horváth Vendelné keserűgombát, és adagokra osztott csirkegombát (fűszeres, szegfűgombát) kínált, ezek bevételéért nem éri meg az utazás.
- Mindenképpen jöttem volna Egerszegre, délután a kórházba megyek látogatóba, így összekötöttem a kettőt - válaszolta az asszony.
- Egész júniusban volt már vargánya és  rókagomba is, csak kevés, és nem minden
hol, mert nem volt elég nedves a talaj. Keserűgombát is lehetett találni, amely kimondottan szárazságtűrő. Június végétől azonban mindenhol előjött a gomba - mondta Sza-
nyi István gombaszakértő, aki naponta átvizsgálja, ellenőrzi, és engedélyezi az árusok számára az értékesítést.
Mint elmondta, tegnapra körülbelül 25-en jöttek a csarnokba, Somogyból, Vas megyéből és helybeli gombaszedők is, árusítani. Mintegy 30 kilogramm vargányát, 50 kiló rókagombát, 20 kiló galambgombát pakoltak ki összesen az asztalokra, és ezek mellé még számos kisebb mennyiségű ízletes gombafajtát. A szakértő elmondta, az árusok profik, nem jellemző, hogy ártalmas gombát találna náluk. A mennyiségek alapján a korábbi évekhez viszonyítva úgy ítélte meg, még mindig nincs gombadömping, azaz, ha kedvez az időjárás, a következő napokban ennél több lehet a gomba. Ha pedig megindulnak a kirándulók, amatőr gombaszedők, valószínűleg sorban állnak majd a csarnokban, a szakértő irodájában.
Tegnapi ott jártunkkor egy fiatalember kopogott csak be, és terebélyes, sárgás-rózsaszínes, lapos testű gombafélét mutatott, amit találtak.
- Ez egy taplógombaféle, sárga gévagomba. Ehető, a frissebb részeit készítsék el. Egyébként ezt nemigen fogyasztják Zalában, mert itt jóval ízletesebb gombákat is lehet találni - így a gombaszakértő.

 



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.