2010. augusztus 25. - GASZTROMÁNIA A vargánya sok jó étel bolondítója lehet Székesfehérvár - A gyakorlott gombászok rendelkeznek jó receptekkel is. De mi van azokkal, akik tanácstalanok? Ha elfogadják, nekik ajánlunk néhány vargányás ételt.
Kezdhetjük mondjuk a reggelivel, bár ahogy a receptre nézek, kissé hosszabb időt vesz igénybe, mint egy szelet zsíros kenyér elkészítése. Ünnepeljük vele a szombatot, a vasárnapot. Egy négytagú családnak szükséges hozzá hat tojás, egy gerezd fokhagyma, néhány ág friss rozmaring, só, frissen őrölt bors, két evőkanál libazsír, 30 deka megtisztított, vastagon felszeletelt vargánya, 3 deka parmezán sajt, egy deci tejszín. A sütőt elő kell melegíteni 175 fokra, írja a neten a beküldő. Közepes méretű serpenyőben felmelegítjük a libazsírt, ebbe forgatjuk a gombát, kicsit megsózzuk, borsozzuk, és hagyjuk csendesen párolódni, hogy kis zsírréteget kapjon minden szelet gombánk. A tojásokat felverjük, a rozmaringot felaprítjuk. A párolás után a gombát megszórjuk a rozmaringgal, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát. A tejszínt belekeverjük a tojásba, és ráöntjük a gombára. Ezután a reszelt sajtot rászórjuk a gombás omlettre, amit, ha már rezegős a tojás, betolunk a sütőbe, 10 perc alatt készen van. Nem is olyan ördöngösen hosszú az elkészítése.
A vargányás hagymakrémleves akár a vasárnapi ebédhez is illik. Kell hozzá 3-4 közepes vöröshagyma, egy fejfokhagyma, 2 deci tejszín, egy marék szárított vargánya, egy evőkanál liszt, ugyanennyi reszelt parmezán, egy-másfél liter húsleves, 2-3 evőkanál vaj, só, bors, pirított zsemlekocka,, reszelt sajt, petrezselyemzöld. A hagymákat szeleteljük, sózzuk, vajon pároljuk.
Egy másik edényben felmelegítjük a húslevest, beledobjuk a szárított vargányát. A puha gombát kivesszük, a hagymával, liszttel és a parmezánnal együtt turmixoljuk, sóval, borssal ízesítjük. Ezután már csak a pépet össze kell kevernünk a húslével - ami lehet kockából készült leves is —, a tejszínnel, és pár perc alatt készen is van a levesünk, amit forrón tálalunk, szórjunk bele pirított zsemlekockát, a tetejére reszelt sajtot.
A végén díszíthetjük aprított zöldpetrezselyemmel. A" recept küldője szerint a vargányát pótolhatjuk más, intenzív ízű és illatú gombával - de inkább ne tegyük. KOVALCSIK KATALIN
Az ízletes vargánya feszes, ruganyos húsú, és kellemes, kifejezetten nemes és finom ízű erdei gomba, ennek köszönheti másik nevét: úri gombának is hívják. Illata kissé friss dióra emlékeztet. Bőre a világosbarna árnyalatain keresztül kapja meg kifejlett, olykor foltosán sötétbarna színét, ami miatt nehezen vehető észre az erdők aljnövényeztében. Dús fehérjeforrás, ezért a vegetáriánusok jól teszik, ha rendszeresen fogyasztják. Júniustól októberig lehet meglelni az erdőn.