2011. augusztus. 28. - Egy vargánya fesztiválon nem maradhat ki a gomba
az ételből, ezért aztán a sült halba is gombás tölteléket tettünk -
mondta Hácskó Imre a vasárnap délelőtt megtartott hernyéki
főzőversenyen. A rendezvényre Lentiből érkezett férfi hozzátette, a receptet szomszédasszonyával, Varga Józsefnével ketten ötölték ki. A halat - pontyot és csukát - egy napon át pácolták sós lében, majd ezt követően került bele az apróra vágott gombából, fokhagymából, vöröshagymából álló, megdinsztelt töltelék.
Hernyéken immár negyedik alkalommal szervezték meg a Vargánya fesztivált, amely a már kialakult hagyományoknak megfelelően két részből áll össze. A délelőtt folyamán helyi és környékbeli csapatokat hívtak főzőversenyre, majd ebéd után kulturális program várta az érdeklődőket. A nagyobb tömeget ez utóbbi program vonzotta, ám Bundics Tibor polgármester szerint ez természetes is.
- A főzőverseny azok számára jó program, akik tevőlegesen részt is vesznek benne - mondta a község önkormányzati vezetője. - Ez évben 11 csapat nevezett, ami ugyan kevesebb, mint a tavalyi, ám nincs okunk búslakodni, hiszen a jelenlévők jól érzik magukat. Hernyék a gomba hazája, a környező erdők rengeteg ízletes gombát ontanak, s mi erre az adottságra is szeretnénk alapozni. Nagyon örülök annak, hogy a négy évvel ezelőtti kezdeményezésünk hagyománnyá nőtte ki magát, s egy ilyen kis települést, mint a miénk, több százan tisztelnek meg azzal, hogy eljönnek a programjainkra.
A főzőverseny résztvevői között természetesen ott voltak a tavalyi győztes iklódbördőceiek is. Ezúttal két csapattal nevezték, a fiúk csülkös gombapörkölttel és gombalepénnyel, a Gyilkos galócák nevet viselő lányok viszont egy teljes menüsort állítottak össze, amiben előételként legyezősaláta szerepel gombás pirítóssal, a főétel gombás-lecsós szelet volt desszertként pedig erdélyi recept alapján készített gombával töltött kelttésztát, azaz strudlit szolgáltak fel. A Bundics Bernadett és Kőrösi Gyula alkotta zsűri ezúttal azonban a helybéli Hácskó Csaba vezette csapatnak szavazott bizalmat.
Hácskó Imre készíti a gombával töltött csukát.
- Mi is teljes menüsorral rukkoltunk elő - mondták a baráti társaságból összeállt csapat tagjai. - Nálunk többek között gombával töltött rétes és juhtúróval töltött gombafej volt az előétel, de kínáltunk gombával töltött krumplit, őzpörköltet, illetve tócsnit is.
Kerékpár volt a tombola fődíja.
A délutáni kulturális műsorban a lenti Kerka Táncegyüttes és a letenyei majorett-csoport lépett színpadra, valamint operett-műsor várta még az érdeklődőket. A helyi hagyományoknak megfelelően idén is tartottak tombolasorsolást a rendezvény keretében, a fődíj ezúttal egy kerékpár volt. Gyuricza Ferenc
Ételkülönlegességek gombából a hernyéki fesztiválon (Zalai Hírlap)
- Főszerkesztő
- Gomba
- Találatok: 784