2011. augusztus 23. - A gombák gyűjtésénél figyelembe kell venni azokat a szempontokat, amelyek a gyűjtést elősegítik – adott tájékoztatást Kelli Lajos.
Kelli Lajos gombaszakértő a Piac és Vásárcsarnokban ellenőrzi az árusok
által kínált, valamint a lakosság által behozott, gyűjtött gombákat
kedden és pénteken 5.30 és 13.30 között, valamint szombatonként 5.30 és
9.30 között. Véleménye szerint a gyűjtésnél nem csak a gomba fajtájára
kell ügyelni, hanem annak állapotára és állagára is, hogy a
felhasználásig megfelelő minőségű legyen.
– Ha valaki úgy indul ki a természetbe, hogy gombát fog gyűjteni,
tisztába kell lennie azzal, hogy az országban minden terület valakié, és
ami azon terem, az a tulajdonosé. Az erdőben termett gombák gyűjtését
az erdőtörvény szabályozza, a kialakult gyakorlat szerint személyenként 2
kilogramm gomba tekinthető személyes szükségletnek. Az erdőterület
látogatója a rendeltetésszerű erdőgazdálkodási tevékenységet nem
zavarhatja. Az erdőgazdálkodó átmenetileg korlátozhatja, illetve
feltételhez kötheti az erdőterület egyes részeinek látogatását – mondta
el Kelli Lajos .
A gombaszakértő azt is elárulta, fontos tudnunk, hogy az egészségünk
érdekében hol ne gyűjtsünk szabadban termő gombát: nagyobb ipari
létesítmények, vegyi üzemek és gyárak, autópályák és forgalmas utak,
katonai létesítmények, erőművek, hulladéktárolók, szennyezett patakok és
folyók ártere mellett.
– A fogyasztásra gyűjtőknek meg kell tanulni jól felismerni az ehető
gombafajokat. A felismerésnek biztosnak kell lennie, találgatni nem
szabad. Ha nem tudjuk biztosan felismerni a gombát, vizsgáltassuk meg
szakértővel! – mondta el Kelli Lajos.
Egyes fajok, például a mezei szegfűgombák, a csiperkefélék tavasztól
őszig előfordulhatnak, míg főleg az erdei gombák idényhez kötöttek,
például a rókagombák a meleg nyári, a gyűrűs tuskógombák a hűvös őszi
időben teremnek. A kucsmagombák csak kora tavasszal találhatók meg. Ha a
gyűjtő ismeri az egyes gombafajok termési időszakát, termőhelyüket és
az időjárási igényüket, akkor eredményes gyűjtésre számíthat.
– A gyűjtéshez szükséges egy fonott kosár, melyben biztonságosan
szállíthatók a gombák, és séta közben a spórák szabadon
szétszóródhatnak. Soha ne használjunk műanyag zacskókat vagy zárt
dobozokat, mert így a gombák minősége sokat romlik. A zárt térben
megizzadnak, veszítenek frissességükből, elszaporodnak rajtuk a
baktériumok. Megfelelő kés kell azért, hogy legyen mivel megtisztítani a
tönköt még a helyszínen, ne kelljen a piszkot hazacipelni, illetve ne
szennyezze be a kosárban lévő gombákat. A speciális kések
jellegzetessége a hajlított penge és egy beépített kefe. Egy sétabot
segítségével láthatóvá tehetjük a takarásban lévő, elbújt gombákat. A
vizsgálatra, meghatározásra szánt gombákat alufóliával különíthetjük el a
legjobban. Fontos, hogy az ismeretlennek tűnő gombát ne tegyük az
ehetők közé! – mondta el jó tanácsait a gombaszakértő.
A gombákat le lehet szedni, ki lehet húzni, illetve le lehet vágni
aszerint, hogy milyen fajtával van dolgunk. Soha ne tépjük ki a gombát a
földből! Csak az érett gombát szabad leszedni, hagyni kell a kicsiket
megnőni, az öregeket sem szabad leszedni, hogy a környezetük hasznára
legyenek.
Kelli Lajos elmondta, hogy mindig érdemes csak annyi gombát szedni,
amennyit hamar felhasználunk, ha csak nem olyat gyűjtünk, amelyet
tartósíthatunk. Ha nem használjuk fel azonnal, szellős, hűvös helyen
szét kell teríteni a gombát. Így a fajtól, fejlettségtől, kukacosságtól
függően több-kevesebb ideig eláll. A hűtőben se nyomják agyon egymást a
különböző gombák! Szedéskor a gombákat egészben, a kalapokat és a tönköt
együtt, esetleg bocskorral és gallérral kell felszedni és eltenni. A
bevizsgáltatáskor csak így határozható meg pontosan a gomba fajtája.
Mindig meg kell jegyezni, milyen környezetből hoztuk a gombát, ez is
segít a felismerésében.
Összegezve: szükségtelen felszedni a kukacos, rovarrágott, csigarágott,
fagyott, penészes, átázott, romlott gombát. Vannak kímélendő és védett
gombáink is, ezeket ne szedjük, maradjanak a természetes környezetükben.
Csodáljuk meg azokat ott, ahol rájuk leltünk.
Egy fajta gombából határozásra nem szükséges több kilót gyűjteni, elég
pár darabot behozni. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy óvatosnak kell
lenni a gombákkal! A túlzott önbizalom képes utolsó vacsorát
felszolgálni a gondatlan gombaszedőknek. Nem szégyen, ha valaki nem
ismer fel egy-egy gombafajt, tanulmányozni kell, és ezzel biztosítani az
ismeretek bővülését – hangsúlyozta Kelli Lajos.
Tiszteljük a természetet! Mindannyiunk örömét szolgálja, ha a gombák
kellemes környezetben élnek. Ne hagyjunk szemetet az erdőben magunk
után! Janni Anikó