Legalább százhúsz különböző gombafaj él Békés megyében (Békés Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. július 6.
Egy összegörnyedt fiatalember rohant futólépésben Izsó Hunor, békési gombaszakértő munkahelyére, az egyik helyi általános iskolába.
A férfi nagyon megijedt az előző nap elfogyasztott pörkölt kellemetlen, gyomorforgató hatásától.

Később kiderült, a hasfájást és görcsöket okozó tettes a sárguló csiperke volt. Néhány napos diéta, no meg a széntabletta szorgalmas szedése után az óvatlan gombász teljesen meggyógyult. Izsó Hunor - aki tanári állása mellett szakértői feladatokat is ellát Békésen - lapunknak elmondta, hogy a nyár második felében, tehát a napokban kezdődik el a gombaszezon. Ezzel párhuzamosan a tölgyerdők környékén megjelenik a különleges élőlény hazai legveszélyesebb fajtája, a gyilkos galóca, amely összekeverhető a csiperkefélékkel. A halált okozó példány a fehér vagy világos lemez és a bocskor együttes megjelenéséről ismerhető fel. Vasas László megyeszékhelyi szakellenőr elmondta, hogy azon, aki fogyaszt a gyilkos galócából, csak egy vércsere vagy későbbi stádiumban a májátültetés segíthet. Persze, emellett is sokféle, enyhén mérgező, gyomor- és bélpanaszokat kiváltó faj él Békés megyében. Ártalmas az egészségre a susulyka és a már említett sárguló csiperke is. - A mérgezések jelentős részét ezzel együtt a gombák helytelen felhasználása okozza, s "csak" a fennmaradó mintegy 20 százalékért felelősek a különleges élőlény mérges fajtái - hangsúlyozta Izsó Hunor. Az öregebb példányokat nem szabad leszedni, mint ahogy nem szerencsés a gombát nejlonszatyorba sem gyűjteni, mert így könnyen megromlik. Akadnak olyan fajták - például a tuskógomba -, amelyeket fogyasztás előtt mindenképpen meg kell főzni, a magas hőmérsékleten elbomlanak a méreganyagok. A gombászat azonban így is egyre népszerűbb, sokak számára igazi családi programot jelent. Az ehető példányok, ezek közül környékünkön a pöfeteg, a mezei csiperke, a szegfűgomba, a laska- és a piruló őzlábgomba igazi, egészséges, egyben tápláló csemegét jelent a gasztronómia különlegességeket kedvelők körében.
Válogatott gyilkosok
A gombaszezon kezdetével párhuzamosan napokon belül megjelenik a Békés megyei tölgyerdők környékén is a gyilkos galóca.
A bocskoráról és fehér lemezeiről felismerhető galócát sokan összekeverik a csiperkefajtákkal, így azután a szakemberek azt tanácsolják, anélkül, hogy megvizsgáltatná, senki ne fogyasszon a szabadban szedett gombákból. A szakértők dolgát egyébként is jó néhány babona keseríti. Sokan például a kutyával vagy a macskával kóstoltatják meg a gombából készült ételt. Úgy gondolják, ha az állatok megeszik, akkor nem lehet gond. Négylábú társaink emésztési rendszere azonban más, mint az embereké, így ebből nem lehet messzemenő következtetést levonni. A téves hiedelem szerint, ha az ezüstkanál megfeketedik a gombától, akkor a belőle készült étel mérgező.
Gombát hol vásárolnak?
Vári Lászlóné, 54 éves, békéscsabai anyaggazdálkodó: - Mindig a békéscsabai vásárcsarnokban veszek gombát, az itt árusítókban még sohasem csalódtam. Általában termelői csiperkét vásárolok nagyobb mennyiségben, de néha az erdei fajtákból is kerül a kosaramba. Utóbbiakból - mivel elég borsos az áruk - leginkább mártásokat készítek, az ízük sokkal jobb, mint a mesterséges körülmények között nevelteké.

Zoszki Jánosné, 52 éves, békéscsabai háztartásbeli: - Számomra nagyon fontos, hogy friss gomba kerüljön az asztalra, éppen ezért mindig a csabai piacon vásárolok. Eddig szerencsére nem volt rossz tapasztalatom, megbízom az itt árusítókban. Általában rántva vagy húsok mellé töltelékként használom fel. A gombából készült ételek íze kiváló, és mivel táplálóak is, szívesen fogyasztom a finomságokat.

Szudár Mátyás, 62 éves, békéscsabai nyugdíjas: - Megbízom a piaci árusokban, amikor úgy adódik, ott vásárolunk. Persze az is igaz, hogy általában az igen biztonságos termelői csiperkét vesszük. A feleségem viszont, amikor Erdélyben jár, gyakran szed gombát, s ilyenkor mindig be is vizsgáltatja. Különben elég ritkán kerül az asztalra, de nagyon szeretjük a gombát, különösen rántva.
P. G.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.