Minden gomba ehető, de van, amelyik csak egyszer - tartja a vicces mondás.
Tény, hogy nagyon oda kell figyelni, milyet fogyaszt az ember, mert bizonyos fajokból egyetlen falat is elég a bajhoz.
Mérges gomba nincs - hiszen nem kiabál, nem káromkodik és nem csapkodja földhöz a kalapját -, csak mérgező gomba van. Így magyarázta tanítványainak a kettő közötti különbséget egy főiskolai oktató. És persze azt is elmondta, hogy a laikusok számára elengedhetetlen, hogy feldolgozása előtt átvizsgáltassák a gombákat. Szakemberrel, nem pedig a komával vagy a sógorral - hacsak nem ő a szakértő. Mostanában azonban nagyon kevés ember vizsgáltat be gombát, de leginkább azért, mert nincs is mit. - Nem jönnek, mert nincs gomba - mondja az egri piacon dolgozó egyik gombaszakértő. - Hogy miért nincs, az összetett dolog. Az, hogy mostanában gyakran esik az eső, önmagában nem elég, ettől még 80-90 centiméter mélyen puskaporszáraz a talaj. Téli fagy és hó is kellett volna. Gomba egyébként egész évben lenne. Tömegesen a kucsmagomba jelenik meg először, március közepétől, április elejétől. Június végétől pedig már nyári gombákat lehet találni, például vargányát, róka- vagy szegfűgombát, illetve a galócafélék egy részét. Mostanában azonban megzavarodott a természet, előfordult, hogy tavasszal, nyáron kimondottan őszi gombát hoztak bevizsgáltatni. A szakember tapasztalatai szerint az idősebb korosztály tagjai valamivel tájékozottabbak a gombafajok terén, a fiatalok viszont egyáltalán nem ismerik azokat. Éppen ezért azt tanácsolja, hogy aki nem ért hozzá, minden fajt külön kosárba szedjen. Ha ugyanis csak egyetlen mérgező is van közöttük, bevizsgáláskor az egészet ki kell dobni. Kezdőknek érdemes utánanézni, hogy melyek azok az úgynevezett csövesgombák - például a vargánya- vagy a tinórufélék - és eleinte inkább azokat gyűjteni. Ezek között olyan ugyan van, amely gyomorrontást okozhat, de olyan nincs, amelynek az elfogyasztása halálos lehet. Az őzlábgombákkal pedig azért kell vigyázni, mert van olyan, erre a fajra nagyon hasonlító gomba, amely viszont mérgező. A különböző gombák nagyon eltérő méretűre nőnek. A legnagyobb a többkilós óriáspöfeteg, de léteznek egészen pici, néhány milliméteres kalapgombák is. Az alakjuk is változatos: találkozhatunk a mesékből ismert pöttyös kalapúval, de akár csillag alakúval is. A gombamérgek is különbözőek. A legveszélyesebbek a sejtmérgek, mert a sejtekbe beépülve megzavarják azok működését. Ilyet tartalmaz például a gyilkos galóca, amelyből már egyetlen, néhány grammnyi súlyú szelet mérgezést okozhat. Ráadásul a tünetei nem az elfogyasztása után, hanem csak másnap jelentkeznek, ezért különösen veszélyes, hiszen addigra a méreganyag már felszívódott a szervezetünkben. A májat és a vesét támadja meg először. Azok a gombák, amelyek idegmérget tartalmaznak, az idegrendszerünket izgatják, bénítják. Ez esetben viszont már a gomba elfogyasztása után két órával jelentkezik a rosszullét. Létezik egy egészen speciális gombafaj is: a tintagomba-féléket nyugodtan ehetjük, csak nem szabad rá alkoholt inni, még egy pohár sört sem, mert akkor mérgez. Olyan anyagot tartalmaz ugyanis, ami nem engedi lebomlani szervezetünkben az alkoholt. Tavalyelőtt 12 gombamérgezéses eset fordult elő a megyében, amelyek során összesen 29-en betegedtek meg. Tavaly szerencsére nem történt ilyesmi, de akadt, aki csak a szakembernek köszönhetően úszta meg a bajt. - Volt például egy srác, aki 25 kilónyi gyilkos galócát hozott el hozzám bevizsgáltatni - árulja el a gombaszakértő. - 2006-ban egyáltalán nem volt gombamérgezéses eset Heves megyében, halálos gombamérgezés pedig évek óta nem fordult elő - tájékoztat dr. Pozsgai Szabolcs, az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete közegészségügyi osztályának vezetője. - Fontos, hogy csak szakértő által bevizsgált gombát vásároljon mindenki, házalóktól, ismerősöktől ne fogadjon el semmilyet! Átvizsgálás nélkül pedig ne készítse el azokat sem, amelyeket saját maga szedett! Az önkormányzatok biztosítanak az általuk működtetett piacokon ingyenes gombaszakértői vizsgálatot. Árusítani is csak ott lehet, ahol szakértő is dolgozik és előzőleg adott igazolást arról, hogy fogyasztható a gomba. Az egri piacon mindennap, hét végén is reggel 6 óra és dél között lehet gombát bevizsgáltatni. Nemcsak a szakértői vizsgálat ingyenes, hanem a szaktanácsadás is. Ha valaki kéri, tájékoztatást kaphat arról is, hogyan érdemes a szóban forgó gombát elkészíteni vagy tartósítani. Szilvás Krisztina
Tanácsos minél hamarabb elkészíteni
A gombát hűvös, szellős helyen kell tartani. Az, hogy melyiket mennyi ideig tárolhatjuk, különösen nyersen, a fajától is függ. Ha plusz 5 és 8 fok között tároljuk, akkor legtöbbjük még másnap is jó lesz. Általában a leszedés után tanácsos minél előbb elkészíteni a gombákat, feldolgozás után 2 órán belül pedig tálalni kell. Ha nem tesszük, akkor mínusz 18 fokon kell tartani, a gomba ugyanis sok fehérjét tartalmaz és viszonylag gyorsan romlik. Ha nem is gombamérgezést, de ételmérgezést könnyen kaphatunk még egy "szelíd", amúgy ehető gombától is. Akadt, aki csak a szakembernek köszönhetően úszta meg a bajt.