Idén korán köszöntött be a gombaszezon (Dunántúli Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. június 12.
DÖMPING A pécsi vásárcsarnok szakértője mérgező susulykát és gyilkos galócát is talált már az alkalmi gyűjtőknél
BARANYA Amilyen korán beköszöntött a gombaszezon, akkorát nőtt az esélye annak, hogy valamilyen mérgező fajta kerüljön a fazékba. Pécsett vasárnap is tartanak ügyeletet a szakértők.

Mindenféle gombát szatyorba raknak az erdőbe kiszabadult emberek, akár párducgalócáról, susulykáról, akár gyilkos galócáról van szó. Ez derült ki az elmúlt vasárnap, amikor a hirtelen támadt gombaszezon miatt először segítették szakértői vizsgálattál a pécsi vásárcsarnokban a hozzá nem értő gyűjtőket. Völgyi István gombaszakértő szerint a segítség olykor életmentő volt, ezért ha lesz rá módjuk, amíg a dömping tart, minden vasárnap nyitva tartanak este 5-től 7-ig, és várják a lakosságot A vizsgálat ingyenes. Sokan mondják, emberemlékezet óta nem kezdődött még ilyen korán és ennyi gombával a szezon. Idén a termésnek kedvezett az enyhe tél, majd a szokatlanul korán beköszöntött hőség, amit gyakori felhőszakadások, párás meleg, majdhogynem trópusi időjárás fűszerez. Völgyi István szerint a hirtelen jött gombaáldás a hozzá nem értő, máskor nem gyűjtő embereket is arra készteti, hogy kosarat, botot ragadjanak, és bevegyék magukat az erdőkbe. Így aztán még az egyébként nem mérgező, ám nem valami jóízű széles levelű fülökéből is jócskán szednek. Pedig bőven volna más, hiszen terem a rókagomba, a szegfűgomba, a vargánya, és a vidékünkön előszeretettel tévesen őzlábnak nevezett piruló galóca is. Ez egyébként az egyetlen olyan galócafajta, ami ehető, sőt mi több, igen jóízű.
A Mecsek erdőségeiben főleg István-akna, Kővágószőlős, Bükkösd, Cserdi és Orfű környékén érdemes keresgélni, hasonlóan sok a termés a Dráva mentén, Bélavár vidékén. Legalábbis ezekről a helyekről hozzák a legtöbb eladnivalót a vásárcsarnokba.
Gomba csak akkor kerülhet a piacok eladópultjaira, ha azt szakértő is látta. Pécsett hajnali 5 óra 30-tól délután. 2-ig, Komlón, Szigetváron és Mohácson piacnapokon a nyitástól a déli órákig dolgoznak vizsgálók. Munkájuk során különösen arra figyelmeztetik az embereket, hogy a gombák - főként a legapróbb példányok - könnyen összetéveszthetők egymással. Még a vargányának is vannak gyomorrontó rokonai, például a vörös tönkűek, amelyek mérgezőek.
Kozma Ferenc

Sok munkával jár, de megéri a gomba kiszárítása

HA sok a jóféle gomba, nem kell otthagyni csak azért, mert úgysem tudná megenni az ember egyszerre. A tartósítás legjobb módja a szárítás, bár meglehetősen sok munkával jár. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk vékony szeletekre, helyezzük rácsra, és meleg légáramban, maximum 50 fokos sütőben szárítsuk meg. Csak teljes száradás után tegyük dobozba vagy üvegbe. Száraz helyen akár egy évig is eltartható. A legtöbb ehető gombát a jégszekrényben is tárolhatjuk egy ideig, ám vigyázni kell -arra, hogy mivel a gomba jelentős része víz, némelyik fajtából kifagy a nedvesség, és emiatt jel-olvadás után összeesik. A legtöbb azonban jellegzetes aromájának megtartásával, jelentős állagváltozás nélkül fagyasztható, szeletelve vagy akár egészben. Sőt rántásra kész, panírozott állapotban is.

A mérgezés tünetei és a bizonyított gyógyhatások
A GOMBAMÉRGEZÉS lappangási ideje fajtától és szervezettől valamint az elfogyott mennyiségtől függően általában hat-nyolc óra.  A tünetek fejfájás, hasmenés, szédülés, izomgörcs, rossz közérzet, ájulás. A gyilkos galóca májgyulladást okoz, ami akár halálhoz is vezethet. Súlyos tünetek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Ám amennyire van okunk félni az ismeretlen gombától, egyes energiaszegény fajtái annyira hasznosak lehetnek például az elhízás ellen. A klinikai vizsgálatok bizonyították azt is, hogy az általánosan kalapos gombaként ismert fajok olyan hatóanyagokkal rendelkeznek, amelyek betegségek gyógyításában is sikert hoztak. Gombával befolyásolták már a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet, és jótékonynak bizonyultak már különböző daganatos megbetegedések esetében is.

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.