Gomba arany áron (Zalai Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. május 23.
Zalaegerszeg (vl) - A tavaszi esőzések és a kora nyári meleg jóvoltából az idei esztendőben a megszokottnál talán kicsit korábban bújtak elő a földből az első vargányák.

Kuriózumként már a megyeszékhelyi vásárcsarnokban is hozzá lehet jutni a korán jött vargányához, igaz, egyelőre szinte arany áron - 3500 forintért- mérik kilóját.
- Az elmúlt napokban mindössze egy-két árus kínált gombát a vásárcsarnokba kilátogatóknak - tájékoztatott Borda Irén, az intézmény vezetője. - Legkorábban minden évben Somogyban szedik a vargányát, de egyelőre onnét sem hoztak még. Azonban, ha a továbbiakban elegendő csapadék esik, valamint meleg és párás lesz az időjárás, akkor várhatóan hamarosan tömegével fogják majd árusítani a gombát.
- Az úgynevezett pünkösdi vargánya és a sárga rókagomba ugyan már megjelent az erdőkben, de egyelőre csak a gyakorlott gombászok találnak rá, hiszen tömegével még nem bújtak elő a földből - mondta Szanyi István, a vásárcsarnok gombaszakértője. - Az időjárás sajnos nem nagyon kedvez a gombáknak, a szárazság miatt a tavaszi gombaszezon is elmaradt.
A vásárcsarnok emeletén kijelölt gombaárusító helyen tegnap délelőtt egyedül a Vas megyei Telekesről érkezett Horváth Károly kínált vargányát.
- Mennyiért adja a gomba kilóját, most, hogy még nincs itt a szezonja? Vagy ez tavalyi még?
- Szóval már megjelent a vargánya?!
Ilyen és ehhez hasonló csodálkozó mondatok hangzottak el az arra járók szájából, amikor észrevették az asztalon púposodó kis gombahalmot. Horváth Károly tulajdonképpen a forgalomra sem panaszkodhatott, hiszen a reggeli három kiló gomba nagy része a délelőtti órákra elfogyott.
- Beleteszem a csirke mellé a pörköltbe, így finomabb lesz az íze - mondta az egyik vásárló.
- Sajnos nagyon száraz az erdő, és ez nem kedvez a gombának - mondta elgondolkodva Horváth Károly. - Azt viszont már meg sem tudom mondani, mikor fordult elő utoljára, hogy május közepén vargányát szedtem. Igaz, ezért a kis halomért szinte az egész tölgyest be kellett járnom, és többet sajnos nem is találtam. Mégis szerencsésnek érzem magam, hiszen a konkurencia - úgy tűnik - egyelőre ennyit sem talált - mutatott mosolyogva a nyugdíjas férfi a környező üres elárusítóhelyekre. A vargánya igazi szezonja nyáron van, persze csak csapadékos időjárás esetén

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.