Az eső és a meleg jót tett a gombának (Kisalföld)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. május 19.
A héten tömegével megjelenhet a piacon
SOPRON – A napokban lehullott eső és a napsütés jót tett a gombának. A szakember szerint napokon belül a soproni piacon is megjelenik a gyűjtők és az őstermelők standjain.

Még néhány nap és a soproni piacon is válogathatunk a májusi pereszke, a szegfűgomba, a csiperke, valamint a vargánya közül. Ha késéssel is, de a mostani eső és a meleg időjárás meghozta a gombaszezont. - A pénteki újabb csapadék után a hét közepétől már biztosan tömegesen megjelenik a piacon a gomba -mondta el érdeklődésünkre Matusek Miklós gombavizsgáló. Érdekesség, hogy az idei enyhe télen a gyűjtők olyan gombával is találkoztak, ami szokásos esetben csak tavasszal hajt ki.
A soproni piac hivatásos gombavizsgálója sajnos már idén is találkozott mérgező növénnyel. Ezért ismételten felhívja a gyűjtők figyelmét, hogy akik nem biztosak a dolgukban, vizsgáltassák meg az erdőkben, réteken szedett gombát. Egyetlen mérges gomba ugyanis az egész kosár tartalmát megmérgezi. A gyűjtők naponta reggel hat és fél tizenegy között ingyenesen bevizsgáltathatják a gombájukat. P. HORVÁTH LASZLÓ


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.