Háború az erdő mélyén (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. július 10.
GOMBA-BOMBA - Hadviselés lezárt sorompóval és defekttel
Háború dúl a vízvári erdő mélyén, sorompó állja útját a gombagyűjtőknek.

Több autóval érkező pórul járt már. Amíg gomba után járták az erdőt, addig ügyes kezek leeresztették a kocsik kerekét. A gombázók az erdészet helyi embereit okolják.
Az erdészetnek ugyanakkor rájuk van panasza, azt állítva, hogy sokuk fittyet hány az előírásokra. A gombagyűjtők fogadkoznak: hamarosan erőgépekkel döntik ki a földből a sorompót. A háború oka, hogy a sorompótól még öt-hat kilométert kellene gyalogolniuk a gombáért. Ezt a jó aszfalton sokan autóval teszik meg, s elijesztik a vadat.
- Vadászidényben is csak 15 órától másnap reggelig tilos az erdőjárás, s most nincs szezon - dohog több gombaszedő. - Mégis akkor nyitják-zárják a sorompót a vadászok, amikor nekik tetszik. Provokálják a háborúskodást. Miért kell indokolatlanul megkeseríteni mások életét? Kinek van útban ez a néhány autó? Leállóhelyek vannak az út mellett a számukra, és erdőtüzet sem okozott még soha gombaszedő. A gumik leeresztése pedig egyáltalán nem jó vicc, 6 kilométerre a lakott területtől. - Túlságosan népszerű gombatermő hely a vízvári - sóhajt Császár György, a SEFAG iharosi erdészetének vezetője. - Ebből van minden gond. Állami erdőben saját szükségletre bárki szedhet gombát, de az előírásokat jó lenne betartani. Az erdészet útján akkor is tilos kocsival közlekedni, ha a sorompó fenn van. A gombaszedők azonban rendszerint erről nem vesznek tudomást. A másik gond, hogy gyakran már hajnalban ott vannak. A vad rendszerint 7-8 óra tájt áll be a pihenőhelyére, addig mozog. Ha már kora hajnalban emberek járják az erdőt, az megzavarja az állatokat. Fölösleges a vadászszezonra hivatkozni, hiszen mindig van olyan állatfaj, ami éppen vadászható. Az emberek nem is tudják, hogy mekkora károkat okoznak a társaságunknak azzal, ha néhány szem gomba miatt hajnalban összejárkálják az erdőt. Ha egy szezonban csak két szarvasbikát elugrasztanak, azzal milliós kárt okoznak nekünk. Nincs sok eszköz a kezünkben.       Följelenthetjük ugyan, de senki nem bünteti meg a szabálytalankodó gombaszedőt.
A gyűjtők azt mondják: ha akad köztük, aki nem tartja be az előírást, büntessék meg, fizessen bírságot. Azonban ha már néhány külföldi vadász miatt kiszorulnak a hazai erdőkből, legalább az autóikban ne tegyenek kárt!    Nagy László

Csak négy városban dolgozik gombaszakértő
A MEGYÉBEN négy városban: Barcson, Kaposváron, Siófokon és Fonyódon dolgozik rendszeresen gombaszakértő. Ez azt jelenti, hogy a többi településen nincs lehetőség hivatalosan átvizsgáltatni a gyűjtőknek az erdőben összegyűjtött zsákmányt. Hiány van gombaszakértőből azért, mert óriási felelősséggel és szerény megbecsüléssel jár a munka.

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.