Karintiában sokba kerülhet a gombaszedés (Népszabadság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. július 21.
Naponta és személyenként, június 15. és szeptember 30. között maximum két kilogramm gombát szabad gyűjteni Karintia erdeiben, mégpedig 7 és 18 óra között. Aki ennél többet szed, avagy túllépi a gombaszedésre kijelölt időpontot, jókora bírságra, akár 7260 eurós büntetésre számíthat. De ez még semmi: nem mindegy az sem, hogy az illető milyen méretű gombát tesz a kosarába. A jövendő állomány védelmében ugyanis a két cm-es átmérőjűnél kisebbeket tilos bántani. Ugyancsak nem engedélyezett semmi olyan szerszám használata, amely árthat a humuszban gazdag földnek.
Az intézkedésnek jó oka van: szezonban tömegesen érkeznek Olaszországból és Szlovéniából a gombászók, hogy aztán szorgos hajladozásuk eredményét odahaza méregdrágán értékesítsék. A helyzet különösen súlyos, amióta az EU-határ oly könnyen átjárható. További ok a "rohamra", hogy Olaszországban még ennél is szigorúbbak a szabályok. Bár itt nagyobb a szedhető mennyiség (3 kg), de a gombagyűjtéshez vizsgát kér a hatóság. Ehhez nyolcórás tanfolyam elvégzése után lehet hozzájutni. Ez azonban nem elég, szükséges még egy hatósági papír is, amelynek kiállításáért az olaszoktól 30 eurót, az idegenektől 40 eurót kasszíroznak.
Látszólag egyszerűbb tehát a határon túl, a karintiai erdőkben gyűjtögetni, s ezt az olaszok nemcsak tömegesen, de szervezetten meg is teszik. Rádió adó-vevővel felszerelve szisztematikusan fésülik át a terepet, értesítik társaikat a jó lelőhelyekről. Az idén minden eddiginél szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak - ők is, és a kevésbé szervezetten, de annál nagyobb lelkesedéssel gyűjtögető szlovének is. A rendőrség, a hegyi őrség, az erdészek egyaránt figyelnek. Tapasztalat van elég: előfordult már, hogy többbőröndnyi gombát találtak a gyanúsan viselkedőknél. Tavaly is büntettek már, vagyis sokaknak jó sokba került az ingyen remélt csemege, s semmivé foszlott a haszon reménye. Az idén még rosszabbra számíthatnak: a pénzbüntetésen túl el is kobozzák a "termést", hogy aztán szociális intézmények menüjének gazdagítására ajándékozzák el, rászorulóknak.
Persze a szigor csak a "hivatásos" gombászóknak szól, a Karintiában oly fontos vendéget nem akarják elriasztani, s nem is várják el, hogy betű szerint ismerjék az itteni előírásokat. Többnyelvű szórólap tájékoztat ezekről.
Az idei időjárás, a meleg párás légkör nagyon is kedvez a gombának. Két óra leforgása alatt a karintiai erdőkben nyolcvan fajtát találtak a szakértők, akik nemcsak e fajtagazdagság megőrzését szeretnék, hanem szívesen adnának tanácsot is a gombászóknak. A 80 fajtából 15 ehető, de az emberek mindöszsze hármat ismernek fel és csakis ezekre "vadásznak" - mondja a gombaszakértők klagenfurti egyesületének vezetője. Nemcsak Karintiában, hanem bármelyik osztrák tartományban a szakértők szívesen adnak tanácsot; a helyi piacon vagy Klagenfurtban a természettudományos egyesületnél lehet őket megtalálni. Munkájukat ellenszolgáltatás nélkül végzik, ez a hobbijuk: évente egyszer, mindig máshol az egész országból tapasztalat- és ismeretcserére jönnek össze. A bécsi önkormányzat a nagy érdkelődésre való tekintettel újabban gomba home page-t létesített (www.magwien.gv.at/ma59/pilze) - igaz, ezt aligha használják azok, akik sokkilós zsákmány reményében hajladoznak az erdőkben. Szászi Júlia  

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.