Bukott diákból maláj gombakirály (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
A 40 éves Chew Swee King most a faluja után elnevezett Grisek gombákat araboknak szándékozik eladni.
Főiskoláról kimaradt diákból gomba milliárdos – így foglalható össze annak a Kampung Grisek faluból származó malajziai fiúnak a sikertörténete, aki ma már az ország legnagyobb gombatermelője és exportőre – írja a The Star.

Gombatermesztéssel foglalkozó gazdasági vállalkozása számos, különféle színű laskagomba, abalone (Pleurotus cystidiosus), és a népszerű Lingzi Ganoderma Lucidum  gomba (pecsétviaszgomba) termesztésével foglalkozik.
Jelenleg friss gombájuk körülbelül 30 százalékát Szingapúrba, feldolgozott gombatermékeiket pedig Indiába, Hong Kongba, Bruneibe, Indonéziába és Kanadába exportálják.
Chew, aki a főiskolát 1982-ben otthagyta, azt mondja az arab világba szándékozik termékeit exportálni, melyekre már megkapta „hala” (arab szóval engedélyezett) minősítést.
Reményét fejezte ki, hogy mielőtt a Grisek gomba az arab piacra kerül, országa mezőgazdasági és élelmiszeripari minisztériumától vállalata megkapja a maláj biotermék minősítést.
Minden 1986-ban kezdődött, nyilatkozta Chew a The Starnak miután meghallgatott egy gombatermesztésről szóló kurzust, amit a malajziai Universiti Kebangsaan professzora tartott.
Az alapok elsajátítása után, 1987-ben megkérte apját, engedje, hogy földjén gombaprojektet indíthasson.
Négy fivére segítségével kezdett a gombatermesztésbe, és a C&C vállalat felépítésébe.
Később a földet megvásárolta az apjától, s ma már a C&C gazdaság közel 150 tonna gombát termel havonta.
Közel 400 gombatermesztő van az országban, akik havonta mintegy 30 millió maláj ringgit értékű gombaterméket állítanak elő. Ezeknek a vállalkozásoknak egy harmada a C&C-ből nőtt ki, mondta Chew.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.