Gombászok öröme (Fejér Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. augusztus 16.
Székesfehérvár (zsm)- A várva várt eső előcsalta a gombákat, a fehérvári piacon is többen kérték tegnap a szakértői vizsgálatot. Minden ehető kucsmásnak létezik egy mérgező „alteregója"(vagy fordítva?) óvatosan velük a fazékban!

A piacfelügyelő Késmárki Zoltán szenvedélyes gombász, tudora is a fajtáknak, s soha nem un meg róluk beszélni. A piacon ingyenes szolgáltatás a gombavizsgálat, ő maga hajtja végre ezt személyesen, naponta reggel hattól délig, s csak az ünnepnapokon nem. Tegnap többen is hoztak be mezei csiperkét, amit az ő jóváhagyásával kockázat nélkül elfogyaszthatnak. Vigyázat! A mérges gomba mérge a hőkezeléssel sem távozik el, ne kísérletezzünk! A magunk szedte gombát feltétlenül mutassuk meg szakértőnek! Mostanság érik a barnás kalapú, ehető vargánya, a sárga róka gomba és a galamb gomba például.
- Mérgeset nem, kicsit mérges gombát azért találtam - fogalmaz első hallásra rejtélyesen. Valójában ez azt jelenti, hogy ha megették volna a kicsit mérgeset, gyomorpanaszokkal járt volna a dolog. A gombászok álláspontja is változik időnként. Pár éve még ehetőnek minősítettek minden őzláb gombát, ma már nem így gondoljuk. Az őzláb nem egy gomba, hanem gombacsalád, különböző tagokkal. A tarló őzláb gomba szép, fehér, gusztusos húsú, de nem javasolt fogyasztásra. A szépség nem minden, s nem csak a nőknél, a gombáknál sem! - jegyzi meg ironikusan. Még arra is figyelmeztet mindenkit, hogy a gomba nagyon gyorsan romlandó, elég egy-két órát a fülledt nylon tasakban izzasztani, s máris baja esik. S amit kevesen tudnak: léteznek gyógyító hatású gombák, akár a gyógyfüvek. A keserű gomba a tüdőt erősíti, a vörös érdes tinóru a szívbetegeknek tesz jót - tölgyesekben lelhető fel, s általában is javítja az immunrendszert.
Kikeverőzünk a gomba témából, de ha még a színes képek nézegetésébe is belefeledkezünk, csakugyan izgalmas és szépséges világ tárul fel előttünk. Nem is hinnénk, mennyien szeretik maguk szedni a gombát, a természet ajándékát! Karkosárral kezükön bóklásznak az erdőben, a füves tisztásokon, s atavisztikus, ősi örömet éreznek a gyűjtögetésben.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.