Emberfej nagyságú pöfeteget talált (Kisalföld)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. augusztus 24.
Erdei termés: Az esőzések utána mérges gombák is megjelennek az ehetők mellett
SOPRON Emberfej nagyságú, 1,6 kilogramm súlyú pöfeteggombát, talált a tómalmi kerékpárút mellett Lipták Sándorné. Matusek Miklós gombaszakértő szerint néhány nap múlva nemcsak az ehető, hanem a mérges gombák is „gomba módra" szaporodnak.

Hazafelé tartott az egykori gyakorlótér tájékáról a soproni Lipták Sándorné, amikor egy „óriási követ" vett észre a tómalmi kerékpárút mentén.
Nagy volt az örömöm, amikor kiderült, egy szép termetű pöfeteggombára leltem. Amikor otthon lemértem, alig hittem a szememnek: a gomba 1,6 kilogrammot nyomott - meséli az emberfej nagyságú termés történetét az asszony. - Eddig csak réti csiperkét találtam, s bár nem vagyok gombaszakértő, e gombákat megismerem. A szép termetű pöfetegből rántott gomba kerül az asztalra. 
- Tudomásom szerint Sopronban az idén még nem volt ekkora pöfeteggomba, amelynek kilónkénti ára 2-3 ezer forint között mozog a piacon - vette át a szót Matusek Miklós gombaszakértő, aki már több mint harminc éve különbözteti meg az ehető gombát a mérgezőtől. - Ugyanakkor a szakirodalom ismer ennél nagyobb termést is: pár évvel ezelőtt magam is láttam egy 6-5 kilós pöfeteggombát, azt Tatabánya környékéről hozták. Matusek Miklós a továbbiakban részletezte: idén a nagy szárazság miatt eddig kevés gomba termett. Az utóbbi napok kiadós esőzései nyomán most már „gomba módra" üti fel a fejét a legkülönfélébb fajta. Sopron környékén elsősorban a csukros tuskógómba, az árvégű fülőke, az őzlábgomba megjelenése várható. A piacra hoztak már galambicát, szegfűgombát (tyúkgombát), s volt, aki réti és erdei csiperkét is. Nem kell egy hét sem, s ismét szedhetnek a gombák kedvelői vargányát és rókagombát, igaz, ezek legfőbb lelőhelye Csapod térségében található.
- Az ehető gombákkal együtt a mérgező gombák megjelenésére is számítanunk kell - hangsúlyozta a szakértő. - E napokban ütheti fel fejét a gyilkos galóca - amely a galambicához hasonlít - és a parlagi tölcsérgomba, amely könnyen összetéveszthető az ehető mezei szegfűgombával. Gyakran közé szedik, ezért sokszor okoz mérgezést. Kis figyelemmel ez elkerülhető, mert a szegfűgomba jellegzetesen jó illatú, tönkje szívós, merev, lemezei ritkán állók és nem lefutók. Most indul tehát a gombaszezon, éppen ezért ajánlatos a fokozott óvatosság.
- A piacon reggel 6-tól fél 11-ig hozható ingyenes ellenőrzésre a gomba. Mivel vannak olyan mérges gombák, amelyek roppant hasonlítanak az ehetőkhöz, mindenképpen azt ajánljuk a gombászoknak, főképpen a kezdőknek, maguk és családjuk biztonsága érdekében nézessék át a begyűjtött termést - hangsúlyozta Matusek Miklós.  GOSZTONYI MIKLÓS

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.